Bij een aanslag in het centrum van Londen kwamen woensdag zeker zes personen om het leven. Vijftig mensen raakten gewond. Een verdachte reed met een auto op voetgangers in op de Westminsterbrug. Kort daarop doodde de dader een agent bij het parlementsgebouw. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

De politie in Londen kreeg op 22 maart om 15.40 uur (Nederlandse tijd) een melding van een schietincident bij Westminster. Een verdachte had daar een agent neergestoken, waarna andere agenten de verdachte neerschoten. De overleden agent is de 48-jarige Keith Palmer. Hij en de dader overleden aan hun verwondingen.

De dader reed voorafgaand aan het steekincident met zijn voertuig in op meerdere personen op de nabij gelegen Westminsterbrug. Daarbij kwamen vier mensen om en raakten tientallen anderen gewond. De wagen van de dader botste vervolgens tegen de poort van het regeringsgebouw.

Van de gewonden werden er 31 mensen behandeld in het ziekenhuis. Onder de slachtoffers zijn naast twaalf Britten ook drie Franse kinderen, vier Zuid-Koreanen, twee Roemenen, twee Grieken, een Duitser, een Pool, een Ier, een Chinees, een Italiaan en een Amerikaan. Een vrouw die door de aanrijding in de Thames belandde, overleed enkele weken later alsnog. 

Het gaat om de dodelijkste aanslag in Londen sinds juli 2005. Toen bliezen vier Britse islamisten zichzelf op in het centrum. Daarbij vielen 52 doden.

Arrestaties

De dader van de aanslag is de 52-jarige Brit Khalid Masood. Hij kwam in Kent ter wereld als Adrian Russell Ajao. Hij werd eerder veroordeeld voor ernstige mishandeling, wapenbezit en het schenden van de openbare orde.

Masood was geïnspireerd door islamitisch terrorisme en was in beeld bij de inlichtingendiensten. Een paar jaar geleden werd er nog onderzoek naar hem gedaan.

Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. Dat heeft de terreurorganisatie via het eigen persbureau Amaq bekendgemaakt. Volgens de Londense politie is er geen bewijs dat Masood banden had met IS ofwel al-Qaeda.

Daarnaast is het een "speculatie" om te suggereren dat Masood radicaliseerde in de gevangenis. Dat zegt de Londense politie maandag tegenover de BBC. IS had de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De Britse politie gaat er in principe vanuit dat de man bij de aanslag alleen heeft gehandeld. Toch heeft politie heeft sinds de aanslag twaalf mensen gearresteerd bij meerdere huiszoekingen in plaatsen als Londen en Birmingham.

Wat de mogelijke rol van de verdachten bij de aanslag zou zijn, werd niet duidelijk. Op 1 april waren alle verdachten dan ook weer vrijgelaten. De politie zei wel nog te onderzoeken of Masood handlangers had. 

Strafblad

Een dag na de aanslag werd bekend dat Masood al eerder bekend was bij veiligheidsdiensten. Hij had een lang strafblad voor onder meer ernstige mishandeling, wapenbezit en het schenden van de openbare orde.

Masood werd niet eerder veroordeeld voor terroristische daden. De Britse veiligheidsdienst MI5 beschouwde Masood als iemand met "een hang naar gewelddadig extremisme", maar was na het onderzoek niet meer in beeld bij de terrorismebestrijders.

De moeder van Masood is "diep geschokt, bedroefd en verdoofd", door de acties van haar zoon. "Ik zie zijn daden niet door de vingers, noch steun ik de overtuiging die hem heeft geleid tot het plegen van deze gruweldaad", liet zij maandag in een verklaring weten.

Afgesloten

Het gebied rond het parlementsgebouw en de Westminsterbrug werd na de aanslag afgesloten. Tot 0.50 uur werd het openbaar vervoer rond het gebied stilgelegd. Het publiek werd opgeroepen om weg te blijven bij het gebied. Mensen die beeldmateriaal hebben van de aanslag wordt verzocht dit op te sturen naar de autoriteiten.

De Londense ambulancediensten lieten in een verklaring weten de situatie te beschouwen als een groot incident. Er werd massaal uitgerukt. Onder meer een traumahelikopter moest landen naast het parlementsgebouw.

Het Britse parlement heeft de dag na de aanslag, haar werkzaamheden hervat. Er waren volgens de politie geen signalen dat er nog een acute dreiging bestaat. Wel zullen Londenaren de komende tijd meer politie op straat zien.

Reacties

De Britse premier Theresa May noemde de aanslag in Londen "ziek en verderfelijk". May was op het moment van de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Zij werd in veiligheid gebracht.

Sadiq Khan, burgemeester van Londen, heeft in een reactie laten weten dat hij de politie en hulpdiensten bedankte voor "hun harde werk en enorme moed tijdens deze buitengewone omstandigheden". 

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich solidair met de Britten. Hij belde na de aanslag met May en bood haar zijn volledige steun aan. Vanuit Duitsland klonken vergelijkbare geluiden. Bondskanselier Angela Merkel zei in een verklaring dat de Duitsers zij aan zij zullen staan met de Britten in hun strijd tegen het terrorisme.

Premier Mark Rutte noemt de beelden van de aanslag in Londen "afschuwelijk" op Twitter. "De stad is in het hart geraakt. We leven mee met de Britten."

De Nieuw-Zeelandse premier Bill English veroordeelde de aanvallen. Premier Malcolm Turnbull van Australië vertelde mee te leven met de slachtoffers en aan de zijde van het Verenigd Koninkrijk te staan in de strijd tegen terrorisme. Ook vertelde hij dat de bewaking van het Australische parlement is opgeschaald.

Ook de Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn medeleven betuigd. "Ik bied mijn condoleances aan, aan de slachtoffers en nabestaanden en mijn sympathie gaat uit naar alle gewonden. Terrorisme kunnen we absoluut niet tolereren. Japan is solidair met premier May en de Britse bevolking."

De Britse koningin Elizabeth heeft haar medeleven betuigd aan de slachtoffers van de aanslag. "Mijn gedachten, medeleven en gebeden zijn met allen die getroffen zijn door het vreselijke geweld van gisteren", aldus de koningin.