In Brussel zijn woensdag de slachtoffers herdacht van de aanslagen van precies een jaar geleden. Bij de officiële herdenkingsceremonies, maar ook in het openbaar vervoer, scholen en tal van andere plekken is stilgestaan bij de gebeurtenissen van 22 maart 2016.
 

Vorig jaar ontploften om 7.58 uur twee bommen op de luchthaven van Zaventem. Ruim een uur later, om 9.11 uur, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in een metrostel bij station Maalbeek. Behalve de drie daders kwamen ook 32 burgers om. Er vielen ruim driehonderd gewonden.

Nabestaanden, overlevenden en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie het Belgische koningspaar hielden om 7.58 uur een minuut stilte op de nationale luchthaven Zaventem.

Bij de luchthaven werden de namen voorgelezen van de zestien mannen en vrouwen die er omkwamen. Twee nabestaanden lazen een getuigenis voor over de ochtend van de aanslagen.

Stewardessen luchthaven Zaventem in tranen bij een minuut stilte
Stewardessen luchthaven Zaventem in tranen bij een minuut stilte

Metrostation

Na een kranslegging en de inhuldiging van een monument reisden het koningspaar en minister-president Charles Michel per trein en metro naar metrostation Maalbeek, waar om 09.11 uur wederom een minuut stilte volgde. 

Daar sprak koning Filip onder anderen met de bestuurder van de metro waarin de zelfmoordterrorist zat toen die zich opblies bij het station. Koning Filip legde hier opnieuw een bloemenkrans.

Bussen, trams en metro's in Brussel stonden een minuut stil. De chauffeurs toeterden een minuut, als signaal tegen haat en terreur. Passagiers werd gevraagd hieraan mee te doen door te applaudisseren.

Een jaar na Brussel: Dit gebeurde er op de dag van de aanslagen
62
Een jaar na Brussel: Dit gebeurde er op de dag van de aanslagen


Kunstwerk

Ter afsluiting van de officiële herdenking onthulde het koningspaar in de buurt van het metrostation aan het Schumanplein nog een kunstwerk ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Koning Filip hield er een toespraak en sprak met enkele slachtoffers en nabestaanden. 

De koning prees de moed van de slachtoffers. "U heeft met waardigheid en magnifieke veerkracht op de terreur gereageerd. Niemand kan begrijpen waar u doorheen bent gegaan. U bent een voorbeeld voor ons allen," aldus Filip.  Ook riep hij op de samenleving ''menselijker en rechtvaardiger" te maken. ''Laten we weer leren luisteren naar elkaar, elkaars zwakheden erkennen en daaraan werken. En laat ons vooral durven teder zijn."

Volkslied

Na de toespraak volgde een minuut stilte en werd het Europese volkslied gespeeld, het gedeelte uit de negende symfonie van Beethoven waarin de wens dat alle mensen broeders worden is vertolkt.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker verklaarde dat de terroristen hebben gefaald, ''omdat wij hun haat en geweld hebben beantwoord met een nieuwe vastberadenheid om de democratie en het vreedzaam samenleven in verscheidenheid te verdedigen”.

Het was het derde herdenkingsmoment woensdag met slachtoffers, hulpverleners, nabestaanden, de regering en het koningspaar. Er waren ook ambassadeurs bij. Verder wordt overal in de Belgische hoofdstad stilgestaan bij de aanslagen. EU-president Donald Tusk voegde zich bij de herdenkingsdienst. Op de Grote Markt hielden werknemers van de stad en de hulpdiensten een minuut stilte.

Daders

De aanslagen in Brussel werden gepleegd door terroristen die banden hadden met IS. Ook bestond er een verband met de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui bliezen zichzelf op in Brussel. De derde dader was Najim Laachraoui, die eerder afreisde naar Syrië.

De vierde aanslagpleger Mohamed Abrini, de zogenoemde man met het hoedje, wist te ontkomen. Hij werd in april opgepakt in Anderlecht. Bij de arrestatie van Abrini werd nog een vijfde man aangehouden,Osama Krayem. Hij zou de terroristen hebben geholpen bij de voorbereidingen van de aanslagen.