De Egyptenaar die vrijdag bij het Louvre in Parijs met een kapmes militairen aanviel, heeft gezegd dat hij van plan was om schilderijen te vernielen in het museum uit wraak voor het lot van het Syrische volk. Dat heeft een gerechtelijke bron dinsdag gezegd.

Abdullah Reda al-Hamamy, die aanvankelijk weigerde te praten tijdens de verhoren, heeft inmiddels zijn naam, zijn 29-jarige leeftijd en nationaliteit bevestigd.

De man zou verfspuitbussen bij zich hebben gehad waarmee hij van plan was om schilderijen in het wereldberoemde museum te beschadigen.

Wraak

De verdachte zei ook dat hij het "Syrische volk wilde wreken", alus de bron, verwijzend naar de burgeroorlog in dat land waarin honderdduizenden mensen zijn gedood en miljoenen ontheemd zijn geraakt.

Hamahmy werd vrijdag door meerdere kogels getroffen na zijn aanval op de militairen. De Franse president François Hollande beschreef zijn daad als een terroristische aanslag.

De Egyptenaar ligt sinds de aanval gewond in het ziekenhuis. Zijn hechtenis is dinsdagavond voorlopig opgeheven nadat zijn gezondheidstoestand in de loop van de dag "aanzienlijk verslechterde", zei de bron, zonder dat verder toe te lichten.