De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat de media in Europa niet of weinig willen berichten over terroristische aanslagen door jihadisten.

Dat zei Trump maandag tijdens een toespraak op een legerbasis in Florida, waarin hij sprak over het gevaar van radicale islam.

Op een door het Witte Huis gepubliceerde lijst staan verschillende grote aanslagen die in Europa en de VS plaatsvonden, maar waarover volgens Trump niet of weinig werd bericht.

Voorbeelden daarvan zijn volgens de president de aanslag in Niceluchthaven Atatürk in Istanbulschietpartij in homoclub Orlando, aanslag op kerstmarkt Berlijn, aanslagen op luchthaven Zaventem en metro in Brussel en de terreuraanslagen in november 2015 in Parijs. In totaal staan op de lijst 78 aanslagen.

"Radicale islamitische terroristen zijn vastberaden om ons land te raken", aldus Trump. "Zoals ze hebben gedaan op 9/11, gedaan hebben van Boston naar Orlando, tot San Bernardino. En over heel Europa", somde de president op.

Perschef Sean Spicer voegde daar aan toe: "Er zijn veel voorbeelden waar de media-aandacht denk ik niet op het niveau was dat zo'n aanslag wel verdiende."

Punt bereikt

"Jullie hebben gezien wat er gebeurd is in Parijs en Nice. Het gebeurt door heel Europa. Het is op een punt gekomen dat er niet eens meer over bericht wordt", stelde Trump. "In veel gevallen wil de zeer, zeer oneerlijke pers er niet over berichten. Ze hebben hun redenen en jullie begrijpen die."

Op de door de president geïmpliceerde redenen waarom de media daar niet over zou schrijven, gaf hij geen toelichting.

Trump: Oneerlijke pers wil geen verslag doen van aanslagen
Trump: Oneerlijke pers wil geen verslag doen van aanslagen

Verzonnen aanslag

Een belangrijke woordvoerder van Trump, Kellyanne Conway, kwam vorige week in opspraak door in een televisie-interview met MSNBC te spreken over een terreuraanslag, de 'Bowling Green Massacre', die nooit heeft plaatsgevonden.

Ze voerde die verzonnen aanslag op als argument voor het inreisverbod van Trump. Maandag bleek dat Conway deze aanslag al eerder in een interview met Cosmopolitan had genoemd.