De Tunesiër die woensdag door de Duitse politie is opgepakt bij een anti-terreuractie, wordt in zijn vaderland verdacht van betrokkenheid bij de bloedige aanslag op het Bardomuseum in Tunis in maart 2015. 

Bij de aanslag op het museum kwamen 23 mensen om, onder wie veel toeristen. De aanslag werd destijds opgeëist door terreurorgansisatie Islamitische Staat (IS).

De Tunesische justitie denkt dat de gearresteerde 36-jarige man betrokken was bij de voorbereidingen en de uitvoering van de aanslag.

De 36-jarige man leefde tussen 2003 en 2013 al in Duitsland. In augustus 2015 kwam hij als asielzoeker terug in Duitsland, vijf maanden na de aanslag in Tunis. Sinds september zat hij vast, nadat hij op verzoek van Tunesië was gearresteerd.

In november kwam hij op vrije voeten omdat zijn uitlevering mislukte nadat Tunesië niet met de juiste papieren kwam. hij werd vanaf dat moment 24 uur per dag door de autoriteiten in de gaten gehouden. Duitse media trekken een vergelijking met de dader van de bloedige aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december. Anis Amri verbleef ook in Duitsland omdat zijn uitzetting naar Tunesië niet lukte.

Ronselen

De aanslag op het Bardomuseum was niet de reden dat de Tunesiër werd opgepakt. De Duitse politie verdenkt hem van ronselen voor IS en dat hij de bedoeling had om een terreurnetwerk te willen stichten om een aanslag te plegen. Er was volgens justitie nog geen concreet doel op het moment van arrestatie.

In totaal werden op 54 plaatsen in de Duitse deelstaat Hessen invallen gedaan. Behalve huizen werden ook bedrijfsruimten en moskeeën doorzocht. Bij de actie waren 1.100 politiemensen betrokken. 

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Hessen, Peter Beuth, geeft de staat met de actie een duidelijke boodschap af. 

Tunesiër aangehouden bij Duitse anti-terreuractie
33
Tunesiër aangehouden bij Duitse anti-terreuractie

Bonn

In een ander onderzoek heeft de Duitse politie woendag een terreurverdachte gearresteerd wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie in het buitenland.

De 31-jarige man zou tussen december 2013 en januari 2014 in Syrië lid zijn geweest van de terreurorganisatie Junud al-Sham. De groep heette eerder al-Nusra Front. Bij de terreurorganisatie zou de gearresteerde onder meer een wapenopleiding hebben gevolgd.

In verband met deze zaak heeft de politie woensdag ook op drie andere plekken onderzoek gedaan.