Terreurverdachte Mohamed Abrini, die vorig jaar was betrokken bij de aanslag op het vliegveld in Brussel, is maandag voor één dag uitgeleverd aan de Franse justitie. Frankrijk heeft hem aangeklaagd voor betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in dat land. 

De Belg was namelijk ook betrokken bij de aanslagen van november 2015 in Parijs. Daarvoor wil Frankrijk hem berechten.

Abrini's advocaat zei eerder al dat hij kort naar Frankrijk zou worden overgebracht om officieel in staat van beschuldiging te worden gesteld voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de terroristische moorden in de Franse hoofdstad.

Abrini, ook bekend als de 'man met het hoedje', verliet vorig jaar maart de luchthaven Zaventem, zonder dat hij zijn explosieven tot ontploffing bracht. Hij kon later worden aangehouden. Bij de aanslagen in Brussel kwamen inclusief de drie zelfmoordterroristen 35 mensen om. De aanslagen in Parijs eisten 132 levens.

Een rechtbank oordeelde in augustus dat Frankrijk Abrini mag berechten, maar dat hij zijn straf in België moet uitzitten als hij wordt veroordeeld. Hoe het staat met Abrini’s rechtszaak in België is nog onduidelijk.

Tankstation

Abrini werd op 11 november 2015, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, gefilmd met Salah Abdeslam bij een tankstation aan de snelweg naar Parijs. Hij reed in de Renault Clio die tijdens de aanslagen werd gebruikt.

Abrini en Abdeslam huurden in een voorstad van Parijs een studio. In die studio overnachtten de terroristen die op 13 november een aanslag pleegden op de Parijse concertzaal Bataclan. 

Abdeslam zit momenteel vast in Frankrijk. De terreurverdachte weigert met justitie te praten.