De verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is in de nacht van donderdag op vrijdag doodgeschoten in Milaan. Dat bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken van Italië, Marco Minniti.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. (gesloten)

Volgens de minister is er geen enkele twijfel dat de neergeschoten man de verdachte Tunesiër is. De vingerafdrukken van de doodgeschoten man zijn vergeleken met die van Anis Amri en deze komen overeen.

Het incident vond om 1.00 uur 's nachts op het 1-mei plein plaats toen twee agenten tijdens een routinecontrole de man aanspraken en hem naar zijn identiteitsbewijs vroegen. De man trok opeens een pistool uit zijn rugzak en raakte een politieagent in zijn schouder. De andere agent trok een wapen en schoot de verdachte neer.

Amri werd doodgeschoten door een 29-jarige agent die nog in zijn proefperiode bij de politie zat, melden diverse Italiaanse media. Bij de agent die gewond raakte werd vrijdagmiddag een kogel uit zijn schouder verwijderd.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt op een persconferentie dat de "acute dreiging voorbij is, maar dat de algemene dreiging van terrorisme blijft."

Merkel zegt meer uitgeprocedeerde asielzoekers het land te gaan uitzetten. Het is een van de maatregelen die de bondskanselier wil doorvoeren om het land veiliger te maken.

Merkel heeft ook met de Tunesische president Essebsi gebeld om duidelijk te maken dat zijn land meer mensen die worden uitgezet, moet terugnemen. Duitsland probeerde tevergeefs Amri uit te zetten.

Opgelucht

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is opgelucht over de dood van Amri. Van hem gaat nu geen gevaar meer uit, zei de minister.

"Maar helaas verandert dit einde van de klopjacht niet het dreigingsniveau in Duitsland. Dat blijft hoog en de autoriteiten blijven waakzaam."

De Maizière bedankte de Italiaanse autoriteiten en met name de twee agenten die Amri staande hielden. Zijn collega van Justitie Heiko Maas kondigde aan dat lessen getrokken moeten worden uit de aanslag. "Het gaat vooral om de vragen hoe mensen die verplicht zijn het land te verlaten zo snel mogelijk uitgezet kunnen worden en hoe mensen die een gevaar vormen nog beter in de gaten gehouden kunnen worden."

Cabine

De Duitse politie was al dagen op zoek naar de 23-jarige Tunesiër, die sinds juli 2015 Duitsland is binnengekomen als asielzoeker. In de vrachtwagencabine werden zijn portemonnee, identiteitsdocumenten en mobiele telefoon gevonden. Die heeft Amri mogelijk verloren tijdens een worsteling met de Poolse vrachtwagenchauffeur. De chauffeur werd dood in de cabine aangetroffen.

Terreurverdachte Amri heeft zich na de aanslagen in Berlijn in meerdere landen opgehouden. De meest gezochte man van Europa reisde volgens de Italiaanse politie vermoedelijk per trein via het Franse Chambéry naar de Italiaanse stad Turijn, bericht persbureau ANSA vrijdag.

De terreurverdachte zou in Turijn de trein hebben genomen naar de Noord-Italiaanse stad Milaan. Zijn vluchtpoging eindigde enkele uren later, toen hij vlakbij een treinstation verwikkeld raakte in een vuurgevecht met de politie.

Pakistaanse man

Kort na de dramatische gebeurtenis werd een 23-jarige man uit Pakistan, die als vluchteling Duitsland binnenkwam, gearresteerd. Maar op dinsdag 20 december maakten de autoriteiten bekend dat hij niet dader was.

Bij de aanslag maandagavond kwamen twaalf mensen om en raakten 48 mensen gewond. 25 mensen liggen nog in het ziekenhuis, veertien van hen zijn "zeer zwaargewond". De vrachtwagen reed rond 20.00 uur in op een menigte op het Breitscheidplatz, voor de beroemde Gedächtniskirche. 

De aanslag is opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). 

Uitgezet

Amri stond in Duitsland op de lijst om uitgezet te worden. Hij zou eerder al eens in Duitsland hebben vastgezeten, omdat hij vervalste identiteitsbewijzen had. Ook was bekend dat hij banden had met een radicale imam. Volgens Italiaanse media heeft Amri zeven jaar geleden Tunesië verlaten en verbleef hij vier jaar in Italië. De verdachte zou als bootvluchteling Europa via Lampedusa zijn binnengekomen.

Italië wilde Amri uitzetten, maar Tunesië weigerde hem terug te nemen. In Tunesië zou hij zijn veroordeeld voor de diefstal van een vrachtwagen. In Italië moest hij de gevangenis in vanwege brandstichting en in Duitsland werd hij in de gaten gehouden om drugshandel.

Handlangers

Het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn gaat verder, ook nu de vermoedelijke dader Amri dood is. Hoofd van het Duitse Openbaar Ministerie Peter Frank maakte vrijdag duidelijk dat het onderzoek zich nu verder zal richten op mogelijke handlangers van Amri.