IS heeft de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van maandagavond opgeëist. Dat meldt het aan IS gelieerde persbureau Amaq.

Eerder dinsdagavond werd een gearresteerde 23-jarige Pakistaanse man vrijgelaten. De man werd opgepakt na de aanslag.

De autoriteiten in Duitsland meldden eerder dat de man betrokkenheid bij de aanslag ontkende, en dat de mogelijkheid bestond dat de verdachte niet de dader is.

Justitie stelt nu onvoldoende bewijs te hebben om een zaak te starten tegen de man. 

Bijrijder

De Poolse vrachtwagenchauffeur, die tijdens de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op de bijrijdersstoel zat, zou tijdens de aanslag nog hebben geleefd. Dat blijkt na autopsie op het lichaam van de man volgens de Duitse krant Bild.

Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken.

Eerder werd er door persbureau dpa al bericht dat de Poolse man met een klein-kaliber wapen doodgeschoten was. Maar van het wapen ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

Dit gebeurde er tijdens en na de aanslag in Berlijn
123
Dit gebeurde er tijdens en na de aanslag in Berlijn

Geïdentificeerd

Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Inmiddels zijn zeven lichamen geïdentificeerd. Van de 49 mensen die maandagavond gewond raakten, lagen er dinsdag aan het eind van de middag nog 25 in diverse ziekenhuizen. Van hen zijn er veertien zwaargewond.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is de daadwerkelijke aanslagpleger nog op de vlucht. De Maizière meldde bovendien dat er geen kinderen zijn overleden tijdens de aanslag.

Herdenking

In de Gedächtniskirche in Berlijn is dinsdag aan het begin van de avond een herdenkingsdienst begonnen voor de slachtoffers van de aanslag.

Onder anderen bondskanselier Angela Merkel, leden van haar kabinet en bondspresident Joachim Gauck zijn daarbij. Behalve politici zijn er ook vertegenwoordigers van de politie en de brandweer in de kerk.

De kerk staat naast de kerstmarkt waar een vrachtwagen een menigte inreed.