In Berlijn reed op maandag 19 december een vrachtwagen in op een kerstmarkt. Dit weten we tot nu toe over de aanslag.

Twaalf mensen zijn omgekomen. 

Ook raakten 48 mensen gewond. De vrachtwagen reed rond 20.00 uur in op een menigte op het Breitscheidplatz, voor de beroemde Gedächtniskirche. Het was op dat moment druk op de kerstmarkt. De wagen reed tientallen meters over de voetgangerszone.

De truck kwam vanaf de Budapester Strasse het voetpad op en raakte meerdere kraampjes. Het voertuig kwam tot stilstand tegen een kerstboom. De Breitscheidplatz werd meteen afgesloten voor verkeer.

Dit gebeurde er tijdens en na de aanslag in Berlijn
123
Dit gebeurde er tijdens en na de aanslag in Berlijn

De dader werd vrijdag 23 december doodgeschoten in Milaan.

Het incident vond om 1.00 uur 's nachts plaats toen twee agenten een man aanspraken en hem naar zijn identiteitsbewijs vroegen. De man trok opeens een pistool uit zijn rugzak en raakte een politieagent in zijn schouder. De andere agent trok een wapen en schoot de verdachte neer.

De vingerafdrukken van de doodgeschoten man zijn vergeleken met die van verdachte Anis Amri en deze komen overeen. 

Na de aanslag kon Amri vrij door Europa reizen via onder meer Nijmegen en Amsterdam.

In de rugzak van Amri werd een simkaart aangetroffen die alleen in Nederland gratis werd uitgedeeld. De kaarten werden tussen 20 en 22 december uitgedeeld in winkelcentra in Breda, Nijmegen en Zwolle. Op camerabeelden werd Amri gespot in Nijmegen. Vervolgens tonen camerabeelden hem ook in Amsterdam en reisde hij via Frankrijk naar Italië.

Uit ballistisch onderzoek bleek bovendien dat Amri het wapen, waarmee hij de Poolse chauffeur doodschoot, bij zich kon dragen tot aan Milaan. Daar schoot hij vervolgens op de agenten. 

Naar de dader werd enkele dagen gezocht.

Kort na de gebeurtenis in Berlijn werd een 23-jarige man uit Pakistan, die als vluchteling Duitsland binnenkwam, gearresteerd. Dinsdag aan het begin van de avond werd de man weer vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs tegen hem is.

De Duitse politie kreeg daarna de 23-jarige Tunesiër Anis Amri in het oog, die in juli 2015 Duitsland was binnengekomen als asielzoeker. De politie onderzocht een vluchtelingenopvang in Emmerik, vlakbij de Nederlandse grens. Amri zou daar een tijd hebben gewoond. Ook viel een speciale commando-eenheid van de Berlijnse politie een trefpunt van salafisten in het stadsdeel Moabit binnen. Amri zou regelmatig bij het trefpunt komen.

Amri gebruikte in Duitsland minstens veertien verschillende identiteiten. Hij stond bij de veiligheidsdiensten als mogelijk gevaar op de radar, maar uiteindelijk lukte het ze niet om voldoende concrete aanwijzingen te verzamelen om de verdenking dat hij een terroristische aanslag voorbereidde hard te maken. 

Amri was een 'lone wolf' die alleen handelde.

Dat heeft procureur-generaal Peter Frank op 12 april, na bijna vier maanden onderzoek. betiteld als vaststaand feit. Hoe Amri de Duitse hoofdstad kon ontvluchten, is echter nog steeds een raadsel.

Uit toxicologisch onderzoek bleek dat Amri in de dagen voor zijn dood geen verdovende - of bewustzijnsverruimende middelen had genomen. Een haaranalyse wees uit dat hij in het verleden geregeld cannabis gebruikte, in bescheiden hoeveelheden, en vaker in grotere doses cocaïne.

In de vrachtwagen waarmee Amri inreed op de kerstmarkt werd het lichaam van een Poolse man gevonden. 

De vrachtwagen is vermoedelijk door Amri gestolen en de Poolse chauffeur werd door hem gedood. De Pool werd, volgens het onderzoeksteam, kort voor de aanslag met een kogel door het hoofd geschoten. Er zou vooraf wel een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen.

Rond 16.00 uur had het vervoersbedrijf voor het laatst contact met de bestuurder. Rond dat tijdstip werd de wagen meerdere keren gestart, vermoedelijk door de aanslagpleger. Uit gps-gegevens is op te maken dat de wagen om 19.45 uur van de plaats in Berlijn wegreed.

Na de eerste botsing van de vrachtwagen op de kerstmarkt trad het automatische remsysteem van de wagen vermoedelijk in werking, daardoor zou erger zijn voorkomen. De truck stond hierdoor zo'n zeventig tot tachtig meter na de eerste botsing volledig stil. De wagen zou dinsdagochtend staalelementen uit Italië in Berlijn uitladen. 

De aanslag is opgeëist door IS. 

De terreurorganisatie claimde precies een dag na de aanslag verantwoordelijk te zijn. IS uitte de claim via persbureau Amaq, de spreekbuis van de terreurorganisatie. 

Amri had in Duitsland ook een video opgenomen waarin hij trouw zwoor aan de terreurbeweging. 

Duitse veiligheidsdiensten maakten mogelijk fouten bij de observatie van Amri.

Duitse media melden eind maart dat de veiligheidsdiensten het gevaar dat Amri een aanslag zou plegen niet goed inschatten an de informatie niet breed genoeg deelden. Uit onderzoek van de waakhond voor inlichtingendiensten PKG blijkt dat de autoriteiten Amri in februari al bestempelden als "gevaarlijk", maar toch kon hij van de radar verdwijnen.