In Berlijn is maandagavond rond 20.00 uur een vrachtwagen op een mensenmassa op de kerstmarkt ingereden. De politie meldt zeker negen doden en vijftig gewonden. Er is een persoon aangehouden in de buurt van het park Tiergarten.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog (gesloten)

De truck reed door een van de wandelpaden van de kerstmarkt bij de Breitscheidplatz in de wijk Charlottenburg. Het voertuig zou daarna nog tientallen meters over de kerstmarkt hebben gereden, melden media in Berlijn.

De aangehouden man zou volgens Duitse media de bestuurder van de vrachtwagen zijn. Hij is vermoedelijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen, melden bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten aan het Duitse persbureau dpa.

Complete duidelijkheid is er nog niet, omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt en zijn identiteit daarom niet zonder twijfel vaststaat. Het zou gaan om een Pakistaan of Afghaan, volgens de bronnen. De Duitse krant Die Welt meldde eerder dat het zou gaan om een Pakistaan.

De bijrijder is omgekomen tijdens de aanslag. De politie heeft bevestigd dat het om een Pool gaat. Mogelijk was hij de eigenaar of de chauffeur van de vrachtwagen, tot deze werd overgenomen door de aanslagpleger. Het vermoeden bestaat volgens de politie ook dat de vrachtwagen is gestolen op een bouwplaats in Polen.

Omstanders helpen slachtoffers vlak na aanslag kerstmarkt Berlijn
Omstanders helpen slachtoffers vlak na aanslag kerstmarkt Berlijn

Aanslag

De politie gaat uit van een aanslag en niet van een verkeersongeval. Bewoners in de buurt van de Breitscheidplatz is gevraagd maandagavond niet de straat op te gaan als dat niet nodig is.

Burgemeester MIchael Müller liet rond 22.00 uur echter weten dat de situatie op de locatie van de aanslag "onder controle" is. Hij noemde de aanslag "dramatisch".

Gedächtniskirche 

De truck kwam vanaf de Budapester Strasse het voetpad bij de wereldberoemde Gedächtniskirche op en heeft meerdere kraampjes geraakt. 

Het voertuig kwam tot stilstand tegen een kerstboom. De Breitscheidplatz is nu afgesloten voor alle verkeer. Facebook heeft een 'safety check'-pagina opgezet waarop mensen in Berlijn kunnen laten weten dat zij ongedeerd zijn.

Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel liet in een reactie op Twitter weten dat zij "rouwt om alle doden".

Eerste beelden aanslag kerstmarkt Berlijn
60
Eerste beelden aanslag kerstmarkt Berlijn

Vernielde kramen

Op een live-video op de Facebookpagina van de Berliner Morgenpost zijn vernielde kramen op de kerstmarkt te zien.

Een fotograaf van persbureau DPA zag politieagenten met machinepistolen voor de ingang van de nabijgelegen park Tiergarten, vlakbij de Brandenburger Tor. Hier zou de hoofddader zijn aangehouden.

Het Witte Huis heeft de aanslag veroordeeld. Ook premier Mark Rutte liet weten dat Nederland zeer mee leeft met Duitsland en de slachtoffers.

Ook de toekomstige president Donald Trump van de Verenigde Staten sprak zich uit over de vermoedelijke aanslag. Ondanks dat de aanslag nog niet is opgeëist, liet hij in een verklaring weten dat "ISIS en andere islamistische terroristen voortdurend christenen afslachten als onderdeel van hun wereldwijde jihad".

Aangescherpte maatregelen

De veiligheidsmaatregelen op Duitse kerstmarkten waren dit jaar al aangescherpt na de recente aanslagen in Parijs en Nice.

De politie zette op veel plaatsen extra mensen in, zowel in uniform als in burger. Verschillende kerstmarkten inspecteerden dit jaar de tassen van bezoekers.

Dreigingsniveau

De aanslag in Berlijn doet denken aan de aanslag op de boulevard van Nice op 14 juli. Toen reed een man met een vrachtwagen door een menigte heen die naar vuurwerk aan het kijken was. Hierbij vielen 86 doden. De aanslag werd geclaimd door Islamitische Staat.

Het dreigingsniveau in Nederland verandert niet na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) volgt de ontwikkelingen op de voet. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld, laat een zegsman maandagavond weten.

Locatie Kerstmarkt