Een in Engeland woonachtige Belg, die 3.000 pond (ruim 3.500 euro) gaf aan een van de terroristen die betrokken waren bij de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem, is dinsdag door een rechtbank in Londen schuldig bevonden aan financiering van internationaal terrorisme.

De 26-jarige Zakaria Boufassil krijgt volgende week zijn straf te horen. Hij kan samen met een medeverdachte maximaal levenslang krijgen.

Boufassil overhandigde het geld in juli 2015 aan Mohamed Abrini, de 'man met het hoedje' op de beelden van bewakingscamera's in de vertrekhal van Zaventem.

3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem
3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem

Schuld

De medeverdachte, de eveneens in Birmingham woonachtige Mohammed Ali Ahmed, bekende vorige maand schuld aan het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Boufassil zei tijdens het proces dat Ahmed hem erin had geluisd door hem niet te vertellen dat Abrini, die hij niet eerder had ontmoet, een ''slecht iemand'' was. Hij zei dat hij naïef was, een cannabisgebruiker en een ''gematigde en verdraagzame'' soefi-moslim, voor wie IS-extremisten''erger dan beesten'' zijn.