De aanslagen in Parijs vorig jaar en die van Brussel in maart hebben de Belgische economie 2,4 miljard euro gekost. Dat blijkt uit berekeningen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) waar DeTijd zaterdag over schrijft.

Daarmee is de schade groter dan vooraf werd verwacht, aldus Pieter Timmermans van het VBO. "In april raamden we die nog op zo'n 0,3 procent van het bruto binnenlands product. De Belgische economie zou dit jaar zonder de aanslagen uitkomen op zo'n 2,0 procent en niet op de gerealiseerde 1,3 tot 1,4 procent."

Directe schade was vooral te meten in de horeca, handel, evenementensector en in de luchtvaart, schrijft DeTijd. Verder is er schade te zien bij de toeleveranciers, daarbij gaat het om de voedings-, mode- en oliesector.

Ook staan in de berekeningen bedrijven die juist beter hebben gepresteerd sinds de aanslagen. Maar die impact was te gering om het negatieve effect teniet te doen.

Sinds de zomer begint de economie in België zich langzaam weer te herstellen. "Het is stilaan weer business as usual. De getroffen sectoren zullen in de komende weken en maanden weer opleven", aldus Timmermans.