Een van de zelfmoordterroristen die zich in maart opbliezen op de luchthaven Zaventem van Brussel, heeft mogelijk smeergeld in Turkije betaald om naar Nederland te worden uitgezet en niet naar België.

Dat staat in een strikt vertrouwelijke nota van het federaal parket, waarover VTM woensdag bericht. Het parket liet weten te betreuren dat vertrouwelijke informatie naar de pers is gelekt en wil geen commentaar geven.

Ibrahim El Bakraoui werd vorig jaar zomer opgepakt bij de Turks-Syrische grens en werd uitgezet. De Belg werd gezocht door de autoriteiten in zijn land, maar kon ongestoord naar Schiphol reizen.

In de nota staat dat El Bakraoui volgens een andere terreurverdachte in Turkije 6000 tot 7000 euro zou zijn ''verloren’’. Hij heeft daar mogelijk Turkse functionarissen mee omgekocht, zodat hij naar Nederland werd uitgezet.

Strafblad

In Nederland heeft hij geen strafblad en kon hij anoniem landen. Informatie over de uitzetting van El Bakraoui was daar niet gezien en hij stond niet internationaal gesignaleerd.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) overleefde in april een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Wisselkantoor 

El Bakraoui werd in België gezocht vanwege een overval op een wisselkantoor. Hij was daarvoor veroordeeld en kwam vervroegd vrij. Omdat hij de voorwaarden van de vrijlating had geschonden, werd hij gezocht.

El Bakraoui blies zichzelf op 22 maart op in luchthaven Zaventem, samen met Najim Laachraoui. El Bakraouis broer Khalid blies zich die dag op in metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om.

Brussel herdenkt doden bij metrostation Maalbeek
Brussel herdenkt doden bij metrostation Maalbeek