De vijf terreurverdachten die een aanslag wilden plegen in Frankrijk op 1 december kregen aanwijzingen van Islamitische Staat (IS) via versleutelde berichten.

Dat heeft de Franse openbare aanklager vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. De vijf, vier Fransen en één Marokkaan, waren volgens de autoriteiten de fase van voorbereiding al voorbij. "Ze zochten alleen nog doelwitten."

De aanwijzingen van Islamitische Staat kwamen volgens de aanklager uit de regio Syrië-Irak. Er werd "heel duidelijk trouw gezworen" aan IS op verschillende geschriften die zijn onderzocht. "Een 'commandoteam' in Straatsburg en een man die is aangehouden in Marseille kregen instructies om wapens aan te schaffen."

De vijf worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van een misdrijf en het bezit danwel de handel in verboden wapens als pistolen, automatische geweren en munitie. 

Het vijftal werd vrijdag voorgeleid aan de rechter in Parijs.

​Bronnen bij de politie meldden eerder dat de vijf onder meer het hoofdkantoor van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst in Levallois-Perret, het hoofdbureau van de recherche, een gerechtsgebouw en de Champs-Elysées in Parijs en Disneyland in Marne-la-Vallée op het oog hadden.

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?