Vijf terreurverdachten die vorig weekeinde in Frankrijk werden opgepakt, hadden plannen om op 1 december aanslagen te plegen in en rond Parijs.

Ze hadden onder meer het hoofdkantoor van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst in Levallois-Perret, het hoofdbureau van de recherche, een gerechtsgebouw en de Champs-Elysées in Parijs en Disneyland in Marne-la-Vallée op het oog, meldden bronnen bij de politie.

De doelwitten en de geplande datum werden achterhaald op basis van informatie die werd aangetroffen op een smartphone. Zondag werden zeven verdachten opgepakt in Straatsburg en Marseille en een in een ander land. Twee van hen werden woensdag vrijgelaten.

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zei eerder dat de mannen al lange tijd een aanslag beraamden. Hij vertelde niet welk doelwit zij voor ogen hadden.

'Aanslag op Franse bodem door politieactie voorkomen'
'Aanslag op Franse bodem door politieactie voorkomen'

Aanslagen

Frankrijk staat op scherp na eerdere aanslagen. Dit jaar zijn in Frankrijk al 418 personen opgepakt die banden zouden hebben met terreurgroeperingen.

Sinds begin 2015 zijn bij aanslagen van islamistische extremisten in Frankrijk meer dan 230 mensen om het leven gekomen. De meeste doden, 130, vielen iets meer dan een jaar geleden bij een reeks gecoördineerde aanslagen op een popconcertzaal, cafés en bars in Parijs en een voetbalstadion aan de rand van de stad.