Korpschef Mechelen vrijuit na foute behandeling tip over adres Abdeslam

De korpschef van Mechelen gaat voorlopig vrijuit na het laten liggen van een tip over het mogelijke schuiladres van de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam.

Volgens het Parket van Antwerpen is er geen reden om te denken dat er bewust niets met de tip is gedaan, schrijven Belgische media maandag.

Korpschef Yves Bogaerts kreeg in december een tip binnen over het onderduikadres van de toen voortvluchtige Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs. Bogaerts mailde een collega en gaf naar eigen zeggen de opdracht om de tip in de nationale gegevensbank te zetten.

Die collega interpreteerde de mail anders waardoor de tip bleef liggen tot na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Drie dagen na de arrestatie van ­Abdeslam werd de tip alsnog verwerkt.

Volgens het Antwerps parket is dat veel te laat, maar is er geen sprake van opzet. Daarom blijft het incident zonder gevolgen voor de korpschef.

Bedreigd

De tip was afkomstig van Hamid A., een politie-inspecteur die overhoop lag met zijn meerderen bij de politie. Hij heeft afgelopen zomer een klacht ingediend tegen de top van de Mechelse politie. Hij zegt nu zelf te worden bedreigd door jihadisten nadat uitlekte dat hij een informatierapport opstelde.

Zijn tip bevatte informatie over de link tussen Abdeslam en diens neef in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. De inspecteur wilde zijn bronnen niet prijsgeven, waarop de informatie als onbetrouwbaar werd bestempeld. Uiteindelijk zou Abdeslam worden gearresteerd op een adres dat A. in zijn tip had genoemd.

Lees meer over:
Tip de redactie