Een 26-jarige vrouw uit Maastricht die zich wilde aansluiten bij Islamitische Staat is donderdag door Servië aan Nederland uitgeleverd.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda. De vrouw, die in verwachting is, wordt vrijdag aan de rechter-commissaris van de rechtbank Zeeland-West-Brabant voorgeleid.

Zij werd op 9 september op last van de officier van justitie aangehouden in de Servische hoofdstad Belgrado. Volgens het OM wilde zij zich aansluiten bij IS in Irak en Syrië en deelnemen aan de gewapende terroristische strijd.

Volgens Servische media was de vrouw vijf maanden zwanger toen ze werd aangehouden. Ze zou in Nederland bekeerd en geradicaliseerd zijn.

De vrouw is al twee keer eerder tegengehouden. Er waren toen onvoldoende wettelijke mogelijkheden om haar vast te houden of onder toezicht te stellen, aldus het OM. Ze is nog verdacht in deze zaken.

Het ronselen van of steunen van IS-strijders met geld of goederen is strafbaar. Het OM probeert uitreizigers tegen te houden en teruggekeerde uitreizigers worden indien mogelijk vervolgd.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: in60seconds.nl