Belgische antiterreureenheden denken te weten wie vanuit Syrië opdracht gaf bloedige aanslagen in Brussel en Parijs te plegen.

Het zou gaan om een 32-jarige Belg van Marokkaanse komaf, Oussama Atar, heeft dinsdag de Franse krant Le Monde bericht.

Atar is al eerder genoemd als brein achter de aanslagen op 13 november vorig jaar in Parijs en 22 maart dit jaar in Brussel. Daarbij kwamen 163 mensen om het leven en pleegden negen terroristen zelfmoord.

De onderzoekers stellen dat de man onder de schuilnaam Abou Ahmad in Syrië verblijft en er een belangrijke figuur is in de beweging Islamitische Staat.

Neef

Atar is een neef van twee broers, Khalid en Ibrahim Bakraoui, die in maart hun einde vonden als zelfmoordterroristen op de luchthaven van Brussel en in het metrostation Maalbeek.

De verdachte Belg zat eerder in Irak zeven jaar in de cel. Hij zou daar in contact hebben gestaan met al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat.

België

Wegens ziekte stuurde Irak hem in september 2012 naar België terug. Over de periode daarna bestaat onduidelijkheid.

Zijn naam verscheen volgens Belgische media in elk geval tot twee keer toe op een lijst met Syriëgangers. Waar Oussama Atar nu verblijft, is niet bekend. Hij zou afgelopen zomer in Brussel zijn gezien.