België is volgens een rapport van Human Rights Watch (HRW) dat vrijdag is verschenen te ver gegaan in het nemen van antiterreurmaatregelen na de aanslagen in Parijs en Brussel.

De organisatie noemt sommige maatregelen die België trof nodig, maar zegt dat zes wetten te vaag zijn geformuleerd. Ook heeft onnodig politiegeweld een negatief effect op de Belgische moslimgemeenschap, stelt het rapport.

De mensenrechtenorganisatie documenteerde 26 gevallen van gewelddadig of discriminerend gedrag van de politie.

Bij de 26 incidenten hebben verdachten aan HRW gemeld dat zij beledigende opmerkingen van de politie kregen of hardhandig staande werden gehouden. In tien gevallen was er sprake van buitensporig geweld, in vier gevallen van fysieke mishandeling.

HRW concludeert dat de Belgische regering een reeks problematische wetten heeft aangenomen om terrorisme mee te bestrijden. Zo noemt de organisatie ook de langdurige inzet van zo'n 1.800 militairen ter ondersteuning van de politie onwenselijk. Daarnaast zijn er honderden invallen en aanhoudingen geweest.

Opsluiting

Een van de maatregelen die België heeft genomen in de strijd tegen terrorisme is de eenzame opsluiting van verdachten. HRW wijst erop dat minstens 35 gedetineerden onder het isolatieregime vallen. Dat houdt in dat de verdachten tot 23 uur per dag in eenzame opsluiting zitten.

Een aantal van hen zit al tien maanden op die manier vast. "De langdurige eenzame opsluiting is een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling, die kan neerkomen op foltering", staat in het rapport.

Wangedrag

De organisatie roept de Belgische overheid op de fundamentele rechten van mensen niet uit te hollen en wangedrag van de politie aan te pakken. "Disproportionele maatregelen hollen de rechtsstaat uit", concludeert Letta Tayler van HRW.

Een woordvoerder van de Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat in de Volkskrant weten dat de minister zich niet in de kritiek herkent. "De terreurwetgeving is na een zorgvuldig parlementair proces aangenomen; daar zijn alle waarborgen ingebouwd. De 26 gevallen van politiegeweld moet je in perspectief plaatsen. Op een korps van veertigduizend agenten kunnen er altijd uitwassen zijn, maar we doen alles om dat tegen te gaan."