'Broer van Salah Abdeslam wil dat hij gaat praten over aanslagen Parijs'

Mohamed Abdeslam, de broer van terrorismeverdachte Salah Abdeslam, heeft hem gebeld om te zeggen dat hij een verklaring moet afleggen over zijn bijdrage aan de aanslagen in Parijs in november.

Dat meldt het persbureau AFP maandag. "Ik heb mijn broer verzocht te gaan praten", stelde Mohamed Abdeslam op de Franse radio.

Volgens Mohamed was zijn broer in België van plan om te gaan praten. "Maar het lijkt nu alsof ik met een ander persoon spreek. Salah heeft zich veel meer terug getrokken, is veel geslotener."

Salah Abdeslam werd in april van België naar Frankrijk overgebracht. Sindsdien weigert hij iets te zeggen. "Ik heb het gevoel dat hij sindsdien alleen maar verder geradicaliseerd is,", aldus zijn broer.

Enige overlevende

De verklaring komt nadat de advocaten van Salah Abdeslam van de week bekendmaakten niet langer de terreurverdachte te kunnen vertegenwoordigen. Abdeslam is de enige overlevende terrorist van de aanslagen van 13 november in Parijs waarbij 130 mensen omkwamen.

De verdachte hult zich al maandenlang in stilzwijgen. Hij zou geen nieuwe advocaat willen. Telkens als hij voor de onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

Veiligheidsmaatregelen

Tegen de Franse zender BFM Television zei Frank Berton, die de maandenlang de verdediging leidde, dat Abdeslam weigert te praten omdat hij 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden via camera's in een cel met strenge veiligheidsmaatregelen. De verdediging heeft eerder tevergeefs geprobeerd dit veranderd te krijgen.

Het is nog steeds niet duidelijk welke rol Abdeslam exact heeft gespeeld bij de aanslagen. In eerste instantie leek hij alleen maar als chauffeur te hebben gefunctioneerd. Maar Mohamed Abrini, de 'terrorist met het hoedje’ die bekend werd van de foto voor de aanslagen in Brussel, stelde met klem dat Abdeslam een belangrijke rol vervulde in Parijs.

Staande houden

Er werden veel fouten gemaakt bij de opsporing van Abdeslam na de aanslagen in Parijs. De Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Belgische grens staande, maar was niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze liet hem daarom weer gaan.

Abdeslam was in België vooral bekend als crimineel. De Belgische veiligheidsdiensten zouden niet aan hun Franse collega’s hebben doorgegeven dat hij begin 2015 was geradicaliseerd.

Tip de redactie