De drie vrouwen die donderdag zijn opgepakt in verband met de auto vol gasflessen die in Parijs werd aangetroffen, zijn in verband gebracht met de moord op een Franse priester in juli.

Dat meldt AFP.

De vrouwen werden donderdag in Boussy-Saint-Antoine ten zuiden van Parijs aangehouden nadat een auto was aangetroffen met daarin zes gevulde en een lege gascilinder. Zij wilden het voertuig opblazen bij het treinstation Gare de Lyon in de Franse hoofdstad.

In juli werd in een kerk in de Saint-Étienne-du-Rouvray een priester vermoord na een gijzeling. De twee gijzelnemers werden door speciale eenheden van de politie doodgeschoten. De vrouwen zouden met de daders contact hebben gehad.

De vrouwen worden ook in verband gebracht met de moord op een Frans politiestel in juni. De dader van die dubbele moord werd door de politie doodgeschoten.

Volgens de Franse aanklager zijn de drie vrouwen aangestuurd door een afdeling van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Video: Auto met zeven gascilinders gevonden in auto bij Seine in Parijs

Opblazen

De vrouwen hebben zelf verklaard dat ze banden hebben met IS. Behalve het station wilden ze ook Franse agenten aanvallen. Het voertuig werd in de buurt van de Notre Dame gevonden.

Vrijdag werd bekend dat er nog een arrestatie is verricht in het onderzoek naar de aanslag. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat. Eerder werden ook al twee broers en hun vriendinnen aangehouden. Voor zover bekend zit dit viertal nog vast.

Politiekogel

Tijdens de aanhouding van de drie vrouwen, na een tip van de geheime dienst, werd een van de vrouwen door een politiekogel in een been geraakt toen ze een mes trok. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve noemde de drie ''geradicaliseerd, fanatiek en naar alle waarschijnlijkheid bezig met het beramen van een gewelddaad op korte termijn". De vrouwen zijn 19, 23 en 39 jaar.

De in Parijs aangetroffen Peugeot bleek eigendom van een man die op een lijst staat met potentiële terroristen. Die man meldde zich echter zondag al bij de politie met de mededeling dat zijn negentienjarige geradicaliseerde dochter zijn auto had meegenomen. Deze jonge vrouw behoort tot de arrestanten. Zij is ook degene die door een politiekogel werd getroffen.