De drie vrouwen die donderdag in Boussy-Saint-Antoine ten zuiden van Parijs werden aangehouden, wilden een aanslag plegen op het treinstation Gare de Lyon in de Franse hoofdstad.

De vondst van een auto met daarin zes gevulde en een lege gascilinder leidde tot de aanhoudingen.

De Peugeot 607 met de gasflessen werd gevonden op de Quai de Montebello tegenover de Notre-Dame, aan de overzijde van de Seine.

De vrouwen hebben verklaard dat ze banden hebben met Islamitische Staat. Ze zouden zich met de auto hebben willen opblazen. Behalve het station wilden ze ook Franse politiemannen aanvallen.

Vrijdag werd bekend dat er nog een arrestatie is verricht in het onderzoek naar de aanslag. Het is niet bekend of het om een man of een vrouw gaat.

Video: Auto met zeven gascilinders gevonden in auto bij Seine in Parijs

Auto met zeven gascilinders gevonden in auto bij Seine in Parijs
Auto met zeven gascilinders gevonden in auto bij Seine in Parijs

Geheime dienst

Tijdens de aanhouding van de drie, na een tip van de geheime dienst, werd een van de vrouwen door een politiekogel in een been geraakt toen ze een mes trok. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve noemde de drie ''geradicaliseerd, fanatiek en naar alle waarschijnlijkheid bezig met het beramen van een gewelddaad op korte termijn". De vrouwen zijn 19, 23 en 39 jaar.

De Peugeot bleek eigendom van een man die op een lijst staat met potentiële terroristen. Die man meldde zich echter zondag al bij de politie met de mededeling dat zijn negentienjarige geradicaliseerde dochter zijn auto had meegenomen. Deze jonge vrouw behoort tot de arrestanten. Zij is ook degene die door een politiekogel werd getroffen.

Behalve de drie vrouwen werden in verband met de zaak eerder al twee broers en hun vriendinnen aangehouden. Voor zover bekend zit dit viertal nog vast.