De daders van de aanslagen in de Duitse plaatsen Ansbach en Würzburg stonden in contact met vermoedelijke leden van Islamitische Staat, onder meer in Saudi-Arabië. 

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel vrijdag.

Mohammed Daleel, de dader in Ansbach, die omkwam toen zijn explosief afging bij de ingang van een muziekfestival, was volgens Der Spiegel helemaal niet van plan een zelfmoordaanslag te plegen.

Uit de berichten waar Der Spiegel over schrijft blijkt dat hij zijn rugtas met explosieven ergens in een mensenmassa wilde achterlaten om de tas vervolgens van afstand tot ontploffing te brengen.

Het IS-contact met wie de man sprak had hem opgedragen de explosie en de nasleep ervan te filmen. Ook was het de bedoeling dat hij de aanslag zou opeisen in een videoboodschap, vermomd, en daarna meer aanslagen zou plegen. Uiteindelijk kwam alleen Daleel om het leven.

Alternatief

Voor de zeventienjarige dader die in Würzburg in een trein mensen met een bijl aanviel had IS oorspronkelijk andere plannen. Zijn contactpersoon vroeg hem met een auto op een mensenmassa in te rijden, maar de jongen had geen rijbewijs. Daarom werd de aanval in de trein als alternatief bedacht.

Enkele dagen voor de aanslag in Würzburg reed een terrorist met een vrachtwagen in het Franse Nice in op een menigte. Daarbij vielen 85 doden.

Video: Gewonden na aanval met bijl in Duitse trein

Gewonden na aanval met bijl en mes in Duitse trein
Gewonden na aanval met bijl en mes in Duitse trein