Een speciale eenheid van de Franse politie patrouilleert sinds begin deze week op ferry's op het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

Dat melden Franse media woensdag.

De politiemensen zullen willekeurig op passagiersschepen in Franse wateren patrouilleren in reactie op aanslagen in Frankrijk en andere terreurdreigingen. 

De eerste patrouille was maandag. De speciale eenheden werden door een helicopter afgezet op een ferry die van Portsmouth op weg was naar Caen in Normandië.

Nationale garde

De Franse nationale garde moet over drie jaar bestaan uit 84.000 reservisten. Dat heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) woensdag gezegd na een zitting van het veiligheidskabinet.

De vorming van een nationale garde is een reactie op de terreuraanslagen in Frankrijk. De garde moet de antiterreurtaken van het Franse leger overnemen. Op dit moment patrouilleren er zo'n tienduizend militairen in Franse steden.

President François Hollande kwam na de bloedige terreuraanslagen in Parijs vorig jaar november al met het idee van een nationale garde. Vorige week maakte hij bekend dat die zo snel mogelijk zal worden opgericht.

Londen

In een reactie op de aanslagen op het Europese vaste land breidt Londen het aantal gewapende politiemensen op straat uit met zeshonderd. Het aantal gewapende agenten in de Londense straten komt daarmee op 2.800. De Britse hoofdstad doet dit om het hoofd te bieden aan dreigende terreuraanvallen. Van een concrete dreiging is echter geen sprake, aldus lokale autoriteiten.

"We hebben geen reden om aan te nemen dat er op korte termijn een aanval zal zijn, maar wat we wel weten is wat we hebben gezien in het westen van Europa. Het zou dom zijn om dat te negeren", aldus politiecommissaris Bernard Hogan-Howe.

Angst

Hogan-Howe zei in een interview met DailyMail dit weekeinde dat een terreuraanval in Groot-Brittannië "een zaak is van wanneer, niet of". Volgens hem heerst er een gevoel van angst in het land.

In april werd al aangekondigd dat de politiemacht 1.500 extra agenten ging trainen, binnen twee jaar moeten deze mensen ook op straat kunnen worden ingezet.