Met een emotionele kerkdienst heeft Frankrijk dinsdag afscheid genomen van de vermoorde priester Jacques Hamel. Twee islamitische terroristen brachten de 85-jarige geestelijke om het leven in zijn kerk in de buurt van Rouen.

In de kathedraal van Rouen verzamelden zich volgens Franse media bijna 2000 mensen, onder wie religieuze hoogwaardigheidsbekleders en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Voor de kerk stonden veel mensen in de regen.

De aartsbisschop van Rouen, Dominique Lebrun, toonde zich verheugd over de aanwezigheid van islamitische en joodse gelovigen op de uitvaart. De aanwezigen werden zwaar beveiligd. De begrafenis was na de kerkdienst in besloten familiekring.

De gijzeling waarbij de priester om het leven kwam, vond vorige week plaats in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray, een gemeente in Noord-Normandië.

Bekijk beelden van de dienst

Frankrijk neemt met kerkdienst afscheid van vermoorde priester
Frankrijk neemt met kerkdienst afscheid van vermoorde priester

Schandelijk

Volgens president François Hollande waren de daders naar eigen zeggen loyaal aan Islamitische Staat (IS). Het aan IS gelieerde persbureau Amaq zegt ook dat twee 'IS-soldaten' verantwoordelijk waren voor de gijzeling.

Hollande zegt dat Frankrijk de strijd tegen IS met alle mogelijke middelen moet blijven voeren en dat de dreiging hoog blijft. Hij noemde de aanslag in de kerk ''een schandelijke aanslag''.