Merkel overtuigd dat Duitsland strijd tegen terrorisme aankan

Angela Merkel zegt ervan overtuigd te zijn dat Duitsland de strijd tegen islamitisch terreur aankan. De Duitse bondskanselier verwijst hiermee naar de aanslagen in het Duitse Würzburg en Ansbach.   

Merkel zei dit donderdag op een ingelaste persconferentie.

De Duitse bondskanselier zegt dat er grondig geanalyseerd moet worden of er dingen mis zijn gegaan, Merkel kondigde een negenpuntenplan aan voor meer veiligheid.

"We moeten een beter waarschuwingssyteem krijgen zodat we eerder op de hoogte zijn als mensen radicaliseren", aldus Merkel. "Veiligheidspersoneel en de veiligheidsdiensten moeten meer samenwerken." 

Video: 'Terroristen willen onze saamhorigheid aantasten' 

Vluchtelingen

Ze zegt dat terroristen willen dat we minder bereid zijn om vluchtelingen op te nemen, maar zei daarbij dat de Duitse regering hier niet aan toe zal geven.

"De terroristen willen dat we uit het oog verliezen wat belangrijk is voor ons. Ze willen onze saamhorigheid aantasten en ook onze bereidheid mensen op te nemen die in nood zijn."

Würzburg

Een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan viel op 18 juli met een mes en een bijl passagiers aan in een trein in de buurt van het Duitse Würzburg. Daarbij vielen vier gewonden, van wie twee zwaar.

In Ansbach kwam een 27-jarige Syrische vluchteling om het leven toen hij zichzelf opblies buiten een wijnbar. Er vielen vijftien gewonden. 

Merkel zei dat de twee daders misbruik hebben gemaakt van de hulp die Duitsland ze heeft geboden.

Lees meer over:
Tip de redactie