In Nice zijn opnieuw twee arrestaties verricht in verband met de aanslag op een boulevard in donderdagavond. 

Zondagochtend hield de politie een man en een vrouw aan, meldt persbureau AFP. Ook vrijdag en zaterdag werden vijf mensen opgepakt.

Na de aanslag met een truck waren al de ex-vrouw van de dader en vier mannen uit zijn directe omgeving aangehouden. De ex-vrouw is zondag weer vrijgelaten.

Volgens de autoriteiten zijn de mensen aangehouden om meer duidelijk te geven over de motieven van de dader, Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

De dader, de 31-jarige man uit Tunesië, reed donderdagavond met een vrachtwagen in op een grote menigte op de promenade in Nice. Na bijna twee kilometer schoot de politie hem uiteindelijk dood.

Nationale rouw

Bij de aanslag in Nice kwamen 84 mensen om het leven. Nog zeker 52 gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Onder de doden bevonden zich tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond. In Frankrijk zijn zaterdag, zondag en maandag dagen van nationale rouw.

Nog achttien gewonden verkeren in levensgevaar, onder wie een kind, meldt de minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, zondag.

Aanslag in Nice

Geradicaliseerd

Uit politieonderzoek blijkt dat de dader in de dagen voor de aanslag de boulevard al heeft bezocht. Volgens Franse zender Europe 1 verkende hij het gebied twee keer.

Volgens de Franse premier Manuel Valls was hij recent "geradicaliseerd." en "bestaat geen twijfel over zijn motief".

"Zijn radicalisering en de opeising van IS bevestigen de religieuze motieven achter de aanslag." Bouhlel was niet bekend bij de Franse en Amerikaanse veiligheidsdiensten. 

De politie heeft echter nog geen concreet bewijs dat de dader banden had met de radicale islam. De aanslag is zaterdag opgeëist door Islamitsche Staat. 

Problemen

Vrienden en familieleden van de man vertellen aan persbureau Reuters dat Bouhlel tot voor kort geen enkele interesse had in religie. Hij dronk alcohol en at varkensvlees, iets wat niet past in de regels van de islam. 

Een familielid in Tunesië meldt dat Lahouaiej Bouhlel zijn geboorteland in 2005 verliet en dat hij psychische problemen zou hebben, waarvoor hij in Frankrijk behandeling zocht. 

Video: Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice
Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice