Tijdens een herdenking van de slachtoffers van de aanslag op de Boulevard des Anglais in Nice is vrijdagavond een man met een groot mes aangehouden. Volgens ooggetuigen zou er paniek zijn uitgebroken onder de rouwenden.

De man zou hebben geprobeerd mensen aan te vallen. Hij zou snel door de politie onschadelijk zijn gemaakt en in een politieauto zijn gestopt en afgevoerd, melden meerdere buitenlandse media.

De dader van de aanslag die donderdag in Nice plaatsvond, waarbij zeker 84 doden vielen, was zeer waarschijnlijk gelieerd aan radicale islamitische kringen. Dat zei de Franse premier Manuel Valls vrijdagavond.

Eerder stelde justitie wel de aanslag als een daad van terrorisme te beschouwen. De aanslag is officieel nog niet opgeëist. De dader is een 31-jarige man uit Tunesië.

“Ik ben ervan overtuigd dat we de strijd tegen het terrorisme en de radicale islam zullen winnen”, voegde Valls daar aan toe. Valls vreest dat het aantal doden nog zal oplopen en acht het niet onwaarschijnlijk dat Frankrijk nog meer terroristische aanvallen staat te wachten.

Nog zeker 52 gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis na de dodelijke aanslag in Nice donderdagavond. Onder de doden bevonden zich tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond.

Nederlandse kinderen

Onder de gewonden zijn twee Nederlandse kinderen. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om een meisje van 14 en een jongen van 9 jaar. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. Over de ernst van hun verwondingen worden geen mededelingen gedaan. 

Tijdens een persconferentie liet president Hollande vrijdagmiddag weten dat "alle middelen worden ingezet om de terroristische dreiging te beantwoorden. We komen hier samen uit. We zijn in staat om hier uit te komen, omdat we Frankrijk zijn. Een land van eenheid."

Video: Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice
Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Verkeersruzie

Dader Mohamed Lahouaiej Bouhiel was een bekende van de politie, hij had een strafblad en was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie.

Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval.

Hij was eerder getrouwd, maar inmiddels gescheiden en had kinderen. Zijn ex-vrouw is opgepakt voor verhoor. 

Onduidelijk motief

Justitie stelde vrijdagmiddag dat Bouhlel niet bekend stond als geradicaliseerd en niet bekend was bij de Franse veiligheidsdiensten. Uit onderzoek is nog niet gebleken wat zijn motief is geweest.

Bouhlel reed donderdagavond rond 22.30 uur met een vrachtwagen op hoge snelheid in op een grote menigte. Veel mensen waren op de boulevard van de Franse stad samengekomen voor een vuurwerkshow ter ere van de Franse nationale feestdag Quatorze Julliet. 

Het voertuig reed nog enkele honderden meters door over de drukke boulevard. Bouhlel werd uiteindelijk door de politie in zijn vrachtwagen doodgeschoten. 

Vanwege de feestdag, die de eenheid van het land moet benadrukken, waren donderdagavond in Nice dertigduizend mensen op de been.