Nog zeker 52 gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis na de dodelijke aanslag in Nice donderdagavond. Dat bevestigt de Franse nationaal aanklager vrijdagmiddag tijdens een persconferentie.

Zeker 84 mensen kwamen bij die aanslag om het leven, onder hen zijn tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond.

Nog niet alle nationaliteiten van de slachtoffers zijn bekend. Wel is duidelijk dat er Fransen, twee Amerikanen, twee Marokkanen een Armeen, een Zwitser, een Oekraïner en een Rus om het leven zijn gekomen. Ook zouden er mensen met een Algerijns paspoort zijn omgekomen en mogelijk Duitsers.

Nederlandse kinderen

Onder de gewonden zijn twee Nederlandse kinderen. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om een meisje van 14 en een jongen van 9 jaar. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. Over de ernst van hun verwondingen worden geen mededelingen gedaan. De Nederlandse ambassadeur in Parijs heeft contact gehad met familie van de kinderen.

Vanwege de privacy van de kinderen wordt er niet meer informatie gegeven.

Shock

Tijdens een bezoek aan Nice heeft president Hollande een ziekenhuis bezocht waar slachtoffers van de aanslag liggen en hij heeft een bezoek gebracht aan de hulpdiensten ter plaatse. Volgens de president zijn tientallen mensen in shock door wat ze hebben gezien. "Veel mensen kunnen zich niets meer van de gebeurtenissen herinneren."

Tijdens een persconferentie liet Hollande vrijdagmiddag weten dat "alle middelen worden ingezet om de terroristische dreiging te beantwoorden. We komen hier samen uit. We zijn in staat om hier uit te komen, omdat we Frankrijk zijn. Een land van eenheid."

Hij sprak zijn respect uit tegenover de slachtoffers en prees vooral de veiligheidsdiensten. "De situatie van de afgelopen maanden vraagt het uiterste van de hulpdiensten. Ze zijn de trots van Frankrijk."

Terrorisme

De aanslag wordt beschouwd als een daad van terrorisme. Officieel is de aanslag nog niet opgeëist. Autoriteiten bevestigen dat de chauffeur van de vrachtwagen een 31-jarige man is, die in Tunesië is geboren. Dat zou blijken uit identiteitspapieren die zijn gevonden in de vrachtwagen.

De nationaal aanklager Francois Molins bevestigt vrijdagmiddag tijdens een persconferentie de geruchten dat gaat om Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 

Bouhlel was een bekende van de politie, hij had een strafblad en was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie.

Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval.

Niet geradicaliseerd

Hij was eerder getrouwd, maar inmiddels gescheiden en had kinderen. Zijn ex-vrouw is opgepakt voor verhoor. 

Bouhlel stond niet bekend als geradicaliseerd en was niet bekend bij de Franse veiligheidsdiensten. Het is nog onduidelijk wat zijn motief is geweest. De aanklager heeft ook nog niet uitgelegd waarom hij uitgaat van een terreurdaad. 

De politie heeft vrijdag de woning van Bouhiel doorzocht. 

Video: Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Vrachtwagen

Bouhlel reed donderdagavond rond 22.30 uur met een vrachtwagen op hoge snelheid in op een grote menigte. Veel mensen waren op de boulevard van de Franse stad samengekomen voor een vuurwerkshow ter ere van de Franse nationale feestdag Quatorze Julliet. 

Het voertuig reed nog enkele honderden meters door over de drukke boulevard. Bouhlel werd uiteindelijk door de politie in zijn vrachtwagen doodgeschoten. 

Vanwege de feestdag, die de eenheid van het land moet benadrukken, waren donderdagavond in Nice dertigduizend mensen op de been. 

Doden bij aanslag Nice

In het Franse Nice is donderdagavond een vrachtwagen op het publiek ingereden. © AFP
Na het incident, dat plaatsvond op het Promenade des Anglais, de boulevard van Nice, brak paniek uit en sloegen mensen op de vlucht. © AFP
In totaal zijn er 84 doden en honderden gewonden. © AFP
Een agent houdt de wacht bij een slachtoffer van de aanslag in Nice. © AFP
Er is veel politie aanwezig in de Franse stad. © AFP
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bezoekt de rampplek. © AFP
Agenten controleren in de Franse stad Nice voertuigen, na de aanslag donderdagavond. © AFP
De aanslag wordt beschouwd als een daad van terrorisme. Officieel is de aanslag nog niet opgeëist. © ANP
De dader is een 31-jarige man die in Tunesië geboren is en in Nice woonde. Dat zou ook blijken uit identiteitspapieren die zijn gevonden in de vrachtwagen. © ANP
De man was een bekende van de politie, maar voor andere kleine delicten en niet voor terrorisme-gerelateerde zaken. © ANP
President Hollande en premier Valls zullen vrijdag naar Nice afreizen en nabestaanden en gewonden bezoeken. © ANP
De Franse president Francois Hollande reageerde donderdagnacht op de aanslag. Hij zei onder andere dat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. © ANP
Hollande verlengt de noodtoestand met drie maanden. Eerder op donderdag, nog voor de aanslag, zei hij dat de noodtoestand in Frankrijk, die sinds de aanslagen op Parijs 13 november gold, op 26 juli wordt opgeheven. © ANP
Vrijdag werd bekend dat er zo'n vijftig kinderen zijn onder de 202 gewonden. © ANP
In Frankrijk zijn drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. Alle vlaggen in het hele land zullen zaterdag, zondag en maandag halfstok hangen. © AFP
De wereld heeft geschokt gereageerd op de gebeurtenissen in Nice. Bij de Franse ambassade zijn vrijdag bloemen gelegd.