Frankrijk heft noodtoestand per 26 juli op

In Frankrijk wordt de noodtoestand per 26 juli opgeheven. De noodtoestand in het land is van kracht sinds de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar.

President François Hollande zegt donderdag tegen BFM TV dat het geen zin heeft de noodtoestand oneindig te verlengen. "Maar is de bedreiging er nog steeds? Ja", zegt de president in het traditionele televisie-interview op le quatorze juillet, de Franse nationale feestdag.

Hollande zegt dat het land nog dagelijks de dreiging voelt van terroristische organisaties in het Midden-Oosten, zoals IS. Een aantal wetswijzigingen heeft er volgens hem voor gezorgd dat de noodtoestand niet langer nodig is.  

De maatregelen stelden de politie de afgelopen maanden bijvoorbeeld in staat huiszoekingen uit te voeren zonder tussenkomst van een rechter. Ook werden grenscontroles uitgevoerd en mochten demonstraties worden verboden. De regering vond dit nodig in de strijd tegen terrorisme.

Tour de France

Op 19 mei werd de noodtoestand voor het laatst met drie maanden verlengd. De Franse autoriteiten zeiden toen dat deze van kracht zou blijven tot de grote sportevenementen in het land voorbij waren. Op 24 juli wordt de laatste etappe van de Tour de France verreden. Op zondag werd de finale van het EK voetbal gespeeld.

Bij de aanslagen in november vorig jaar kwamen 130 mensen om het leven. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Lees meer over:
Tip de redactie