De broer van een van de islamitische terroristen achter de aanslagen in Parijs is woensdag veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. 

De rechter achtte bewezen dat Karim Mohammed-Aggad in december 2013 met een groep gelijkgestemden naar Syrië is gegaan om te worden opgeleid als IS-strijder.

Karims broer Foued was een van de drie mannen die tijdens een rockconcert in de Bataclan negentig bezoekers vermoordden. Het bleek onderdeel van een grootscheepse terreuractie van IS waardoor in de Franse hoofdstad in november in totaal 130 mensen omkwamen.

Openbaar aanklager Nicolas Le Bris had tegen Mohammed-Aggad tien jaar cel geëist. Hij meende daarvoor alle reden te hebben, gezien de informatie uit afgeluisterde telefoongesprekken en ''jihaddocumenten'' op de computer van de verdachte. Deze nam tijdens het proces op enig moment afstand van de bloedige terreurdaad van zijn broer. ''Je kiest je vrienden, niet je familie.''

Terroristische groepering

Behalve hij stonden nog zes andere jihadisten in de leeftijd van 24 tot 27 jaar terecht. Zij kregen iets lichtere straffen wegens het deel uitmaken van een terroristische groepering. Enkelen meenden dat ze naar Syrië gingen voor een humanitaire missie.

Anderen voerden ter verdediging aan dat ze tegen de regering van Bashar al-Assad wilden vechten, maar zeker geen zelfmoordacties elders in de zin hadden.

Het dossier van de aanslagen in Parijs kan nog lang niet dicht. België leverde woensdag Mohammed Amri en Ali Oulkadi uit. Dat maakte het federaal parket bekend. Frankrijk had tegen het tweetal een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.