Terreurverdachte Mohamed Abrini wordt voorlopig niet uitgeleverd door België aan Frankrijk. Het Hof van Cassatie heeft de goedkeuring voor het uitleveren van de 'man met het hoedje' ingetrokken.

Dat meldt het persbureau Belga woensdag.

De rechtbank in Brussel gaf 9 juni toestemming voor de uitlevering van Abrini aan Frankrijk. De Fransen willen de 31-jarige terreurverdachte ondervragen over zijn rol bij de aanslagen in Parijs.

Het Hof van Cassatie oordeelde woensdag in hoger beroep echter dat de voorwaarde van terugkeer naar België niet aan het uitleveringsbesluit was verbonden

De zaak moet nu binnen vijftien dagen opnieuw voor de rechtbank worden gebracht.

Mohammed A.

Kort na de uitspraak maakte het Openbaar Ministerie bekend dat twee andere terreurverdachten, Mohammed A. en Ali O., woensdag wel zijn overgedragen aan de Franse autoriteiten. Er werden geen details gegeven over het tijdstip of de plaats waar dit gebeurde.

Mohammed A. werd op 14 november gearresteerd in Molenbeek, omdat hij een van de aanslagplegers in Parijs, Salah Abdeslam, in Parijs had opgehaald en naar Brussel gebracht. Ali O. nam het in Brussel over en zette Abdeslam elders in de stad af. Abdeslam werd pas op 19 maart in Brussel gepakt.

Zaventem

Abrini was een van de mannen die op 22 maart met explosieven op de Belgische luchthaven Zaventem liep. Hij bracht de explosieven echter niet tot ontploffing. Abrini werd op 8 april opgepakt in Anderlecht.

Zijn precieze rol bij de aanslagen in Parijs moet nog onderzocht worden. Wel is bekend dat Abrini achter het stuur zat van de Renault Clio die op 13 november werd gebruikt bij de aanslagen. Hij werd twee dagen eerder gefilmd met Abdeslam, bij een tankstation in Ressons, aan de snelweg naar Parijs.

Abrini zou in zijn verhoren door de politie hebben verteld dat Abdeslam een veel grotere rol heeft gespeeld bij de aanslagen in Parijs en Brussel dan hij heeft doen voorkomen.

Video: Mogelijke arrestatie terreurverdachte Abrini gefilmd