België mag terreurverdachte Zaventem uitleveren aan Frankrijk

Mohamed Abrini, beter bekend als de 'man met het hoedje’ die op 22 maart met explosieven op de Belgische luchthaven Zaventem liep, mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. 

De Fransen willen de 31-jarige terreurverdachte ondervragen over zijn rol bij de aanslagen in Parijs.

Een rechtbank in Brussel gaf donderdag toestemming voor de overlevering. Over het hoe en wanneer van de overdracht wil het federaal parket nog niets zeggen. De rechters verlengden tegelijkertijd het voorarrest van de twee maanden geleden opgepakte Abrini.

De twee mannen met wie hij op de luchthaven liep lieten hun explosieven wel afgaan en zaaiden dood en verderf.

Reconstructie

Abrini liep na de aanslagen doodleuk terug naar de stad met een vissershoedje op zijn hoofd, waarbij hij door camera's werd gefilmd. Hij werkte vorige maand mee aan een reconstructie van de aanslagen op het vliegveld.

Ook Mohamed Bakkali, die hand- en spandiensten verrichtte voor de eerder aan Frankrijk uitgeleverde Salah Abdeslam, mag aan Frankrijk worden uitgeleverd, oordeelde de raadkamer. Die gaf vorige week al groen licht voor de uitlevering van drie andere terreurverdachten van de aanslagen in Parijs in november.

Hechtenis

Het voorarrest van drie andere verdachten van de aanslagen in Frankrijk, Abid A., Ali O., Abdoullah C., werd donderdag verlengd met een maand. Dat geldt ook voor de hechtenis van de 23-jarige Zweed Osama Krayem, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs èn het Brusselse metrostation Maalbeek.

Drie andere betrokkenen van de aanslagen in Brussel, Bilal E.M., Hervé B.M. en Ibrahim F., blijven ook langer vast.

Video: Mogelijke arrestatie terreurverdachte Abrini gefilmd

Lees meer over:
Tip de redactie