'In Oekraïne gearresteerde Fransman wilde aanslagen plegen tijdens EK'

De Oekraïense veiligheidsdienst heeft een Fransman aangehouden die terroristische aanslagen zou beramen tijdens het Europese Kampioenschap voetbal in Frankrijk.

De man was in het bezit van 125 kilo explosief materiaal en wilde wapens en munitie kopen van "illegale gewapende groeperingen" in het land, melden de Oekraïense autoriteiten maandag volgens verschillende media.

De man, de 25-jarige Gregoire M., werd volgens de BBC afgelopen maand opgepakt nabij de Poolse grens.

Afgelopen weekend kwam het nieuws van zijn arrestatie al naar buiten. De Oekraïnse veiligheidsdienst had de man al sinds december op het oog, maar inmiddels zou er meer duidelijk zijn over zijn motief.

Video: Beramer 'terreur rondom EK' opgepakt door Oekraïne 

Aanslagen

Volgens Vasyl Hrytsak, hoofd van de Oekraïnse veiligheidsdienst, zijn met de arrestatie vijftien terroristische aanslagen voorkomen die gepland stonden rondom het EK. 

De informatie zou de veiligheidsdienst van Franse terrorismeverdachten hebben gekregen die in Oekraïne gevangen zitten. 

De verdachten zouden aanvallen op een moskee, synagoge, een belastingkantoor en enkele andere locaties gepland hebben. 

De VS waarschuwde Amerikaanse voetballiefhebbers die naar het EK gaan een week geleden al voor de risico's van terroristische aanslagen in Europa.

Sceptisch

De Franse politie heeft de arrestatie bevestigd, maar reageert sceptisch op de verklaringen van de Oekraïense veiligheidsdienst.

Een politiebron in Parijs zegt tegen persbureau Reuters dat de opgepakte man niet bekend is bij politie en Franse veiligheidsdiensten.

Bij een zoektocht in de woning van de man in de regio Lorraine is niets strafbaars gevonden.

Lees meer over:
Tip de redactie