Agent met tip over Abdeslam dient klacht in

De inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van terreurverdachte Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de top van de Mechelse politie. 

De man, Hamid A., accepteert het niet dat de korpschef zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou hebben genoemd, zegt hij maandag in Belgische media.

A. kreeg eind november een tip vanuit het Brusselse Molenbeek over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip, volgens de korpschef omdat de informatie onbetrouwbaar was.

Later bleek dat Abdeslam werd gearresteerd op de verblijfplaats van de neef.

Bedreigingen

De inspecteur zegt nu zelf te worden bedreigd door jihadisten nadat eind maart uitlekte dat hij in november een informatierapport opstelde.

"Ik ben bang, mijn leven is een hel geworden. Bij mijn bronnen ben ik verbrand. In politiekringen word ik scheef aangekeken." Daarom dient A. een klacht in tegen de korpschef en een hoofdcommissaris wegens laster, eerroof en pesterijen op het werk.

Volgens korpschef Yves Bogaerts heeft de Mechelse politie de informatie niet bewust achtergehouden. Op de persconferentie in maart noemde hij de bron van de informatie 'onduidelijk'. Na overleg met het parket werd besloten de informatie de kwalificatie 'onbetrouwbaar' te geven.

Lees meer over:
Tip de redactie