De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. Tot dit oordeel kwam de rechtbank in Amsterdam donderdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank twee weken geleden al gevraagd het sein voor de uitlevering op groen te zetten. B. wordt binnen tien dagen aan Frankrijk overgedragen, laat het OM weten.

De terreurverdachte werd in maart aangehouden. Dit gebeurde nadat de Fransen om zijn uitlevering hadden gevraagd, omdat zijn naam in een terrorisme-onderzoek opdook.

In het appartement aan de Rotterdamse Burgemeester Meineszstraat waar hij verbleef vond de politie zo'n 45 kilo munitie, waaronder kogels voor kalasjnikovs.

Zijn advocaat verzette zich twee weken geleden tegen de uitlevering van B. Volgens haar voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbewijs voor B. niet aan de eisen. Ook zou haar cliënt in Frankrijk het risico lopen op een levenslange gevangenisstraf en zou hem daar een onmenselijke behandeling wachten.

Video: Bekijk de uitspraak van de rechter

Terreurverdachte Anis B. mag uitgeleverd worden aan Frankrijk
Terreurverdachte Anis B. mag uitgeleverd worden aan Frankrijk

Verworpen

Volgens de rechtbank is echter niet gebleken ''dat de detentie-omstandigheden in Frankrijk duiden op zo'n gevaar en in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag van de rechten van de mens". Ook de andere bezwaren van de verdediging werden verworpen.

De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket (34), die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning meldden de Franse autoriteiten dat hij vergevorderd was met het voorbereiden van een aanslag.

Jihad

Volgens de Fransen is B., die via een gevonden telefoonnummer in Nederland werd getraceerd, ook in die woning geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video’s en handleidingen voor het maken van bommen.

B. kan niet in beroep tegen de uitlevering. Hij wordt in zijn vaderland onder meer aangeklaagd voor het lidmaatschap van een criminele en terroristische organisatie, meerdere wapendelicten en valsheid in geschrifte.