Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) roept volgers op om in Europa en de Verenigde Staten aanslagen te plegen tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan.

Ramadan is de "maand van de verovering", wordt gezegd in een audio-opname die zaterdag is verspreid. Vermoedelijk is de spreker Abu Muhammad al-Adnani van Islamitische Staat.

Ramadan is de zogenoemde maand van inkeer, waarin moslims door te vasten onder meer verbondenheid voelen met arme en hongerige mensen. De periode begint dit jaar begin juni.

"Bereid je voor, zodat we het een maand van calamiteiten voor alle niet-gelovigen kunnen maken", aldus de audioboodschap. De boodschap werd verspreid via Twitter-accounts waarop vaker IS-berichten zijn te vinden.

Actie

"De kleinste actie die je kunt uitvoeren in hun hartland, is beter en langduriger voor ons dan wat je zou doen als je bij ons zou zijn", zei vermoedelijk Adnani.

"Als een van jullie hoopte de Islamitische Staat te bereiken: wij wensen juist dat we op jullie plek zijn om de kruisvaarders dag en nacht te straffen."

Video: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds

Bezoek

Generaal Joseph Votel van het Amerikaanse leger heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Noord-Syrië. Hij heeft daar gesproken met Amerikaanse adviseurs, Syrische strijders en de overkoepelende beweging Syrische Democratische Strijdkrachten.

Votel legde het bezoek in het geheim af, meldt persbureau AP. Nog nooit heeft een militair met zo'n hoge rang een bezoek gebracht aan Syrië, sinds het begin van de antiterreuroperatie in 2014.

De VS hoopt de lokale strijders bij elkaar te kunnen brengen, om op de grond IS effectief te kunnen bestrijden.