De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. (32) mag volgens zijn advocaat niet worden overgeleverd aan Frankrijk, omdat hij daar het risico loopt op een levenslange gevangenisstraf. 

B. heeft bij zo'n veroordeling geen uitzicht op vrijlating. 

Ook wacht hem volgens zijn advocate Elpiniki Kolokatsi een onmenselijke behandeling in de Franse gevangenis en voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbevel niet aan de eisen.

Donderdag behandelde de rechtbank de uitleveringszaak van B. Volgens het Openbaar Ministerie kan de terreurverdachte wel degelijk aan de Fransen worden overgedragen.

Er wacht hem daar geen onmenselijke behandeling en in het aanhoudingsbevel staat volgens de aanklager gewoon omschreven waar B. van wordt verdacht.

B. werd in maart op straat opgepakt. Frankrijk had Nederland om zijn arrestatie gevraagd, nadat hij in een terrorisme-onderzoek naar voren was gekomen.

Video: Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam

Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam
Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam

Munitie

Hij verbleef in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat. In deze woning vond de politie ongeveer 45 kilo munitie. Het gaat om onder meer kaliber 7.62-kogels, die gebruikt kunnen worden voor kalasjnikovs.

B. is volgens de Franse autoriteiten een kompaan van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket. Kriket (34) is de man die in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt.

Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag. Hij had daar namelijk zware wapens en explosieven.

Bomhandleiding

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat B. ook in die woning aanwezig is geweest. Ook was B. samen met Kriket in Syrië voor de jihad, aldus de Fransen. 

In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video’s en een handleidingen voor het maken van bommen. Die vondsten bieden volgens het OM genoeg reden om B. te vervolgen.