Passagiers die maandag willen vertrekken vanaf Brussels Airport lopen flinke vertragingen op. Sommige reizigers missen hun vlucht, omdat de veiligheidsprocedures veel tijd vergen.

De door aanslagen verwoeste vertrekhal van het vliegveld in Zaventem werd zondag deels heropend.

De luchthaven kan nu op 80 procent van de capaciteit draaien, maar passagiers en bagage worden nog altijd buiten gescreend. De wachttijden kunnen tot twee uur oplopen.

Brussels Airport gaat ervan uit dat het de komende dagen soepeler verloopt. De luchthaven blijft passagiers oproepen drie uur van te voren aanwezig te zijn.

Onder anderen de Belgische oud-premier Yves Leterme miste zijn vlucht. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines noemt de lange wachtrijen "vanuit commercieel oogpunt niet houdbaar".

Contraproductief

De branchevereniging van reisbureaus BTO noemt de veiligheidsmaatregelen ''contraproductief''. Als de inchecktijd niet teruggaat naar twee uur ''zullen nog meer zakenreizigers afhaken en kiezen voor buitenlandse luchthavens", aldus BTO.

Onder meer de reisbureaus vragen de regering het veiligheidsplan opnieuw te beoordelen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon overlegt maandagmiddag met de politievakbonden over de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. Dat overleg zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden.

Het is de bedoeling nog voor de zomervakantie alle passagiers weer in de vertrekhal te ontvangen.

Video: Passagiers moeten rekening houden met uren vertraging