Terreurverdachte Salah Abdeslam is door België uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft het federaal parket dat het Belgische onderzoek leidt naar terreur bevestigd.

Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november en Frankrijk had om zijn uitlevering gevraagd. Hij zat sinds zijn arrestatie half maart vast in België.

Abdeslam werd woensdagochtend in aller vroegte overgebracht maar Frankrijk. Over het exacte tijdstip of de manier waarop de uitlevering is gebeurd, wil het parket verder geen informatie geven. De terreurverdachte komt in isolement in een Parijse gevangenis te zitten.

Vorige week werd Abdeslam nog overgeplaatst van een gevangenis in Brugge naar een cel in Beveren. De uitlevering aan Frankrijk was al bekend, maar de datum werd geheim gehouden om de kans op ontsnapping zo klein mogelijk te houden.

Het Belgische federaal parket wilde Abdeslam nog even in België houden om hem te horen over de inval in Vorst in maart.

Video: Advocaat Abdeslam verrast door uitlevering

Aanslagen Parijs

De Franse autoriteiten hebben woensdag een formeel onderzoek door de politierechter ingesteld naar Abdeslam. Deze wordt ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in november in Parijs.

Hem wordt lidmaatschap van een terroristische organisatie, moord, ontvoering en het in bezit hebben van wapens en explosieven ten laste gelegd.

De uitlevering van Abdeslam werd eind maart beklonken door de rechtbank. 

Voortvluchtig

De geboren Fransman was na de aanslagen op 13 november maandenlang voortvluchtig. Vermoedelijk had hij zich moeten opblazen bij het stadion Stade de France in Parijs, maar zag hij daar vanaf. Hij werd uiteindelijk op 18 maart ingerekend in Molenbeek bij Brussel.

Vermoed wordt dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling terechtkwamen na de arrestatie van Abdeslam. Mogelijk waren de daders bang dat Abdeslam uit de school zou klappen.

Abdeslam wordt woensdag voorgeleid, aldus de Franse openbaar aanklager.

Volgens advocaat Frank Berton is zijn cliënt bereid is informatie te verschaffen. "Hij is vandaag stil gebleven, maar hij heeft gezegd dat hij op een later moment wel zal praten", aldus de advocaat, die eraan toevoegde dat de volgende zitting gepland staat voor 20 mei.