Najim Laachraoui, die zichzelf op 22 maart opblies in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem, was eerder gevangenisbewaarder voor terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Franse ex-gijzelaars van IS stellen dat Laachraoui hen bewaakte in Syrië, meldt AFP vrijdag.

Vier Franse journalisten die in 2013 en 2014 werden ontvoerd, stellen te zijn bewaakt door 'Abou Idriss'. Eén van die journalisten, Nicolas Henin, heeft volgens zijn advocaat nu Abou Idriss 'formeel geïdentificeerd' als Najim Laachraoui.

Laachraoui is geboren in Marokko en opgegroeid in het Belgische Schaarbeek. Hij zou in 2013 zijn afgereisd naar Syrië om zich bij IS aan te sluiten. Zijn DNA werd later aangetroffen op explosieven die bij de aanslagen in Parijs werden gebruikt.

In september 2015 stak Laachraoui met een valse identiteit de grens tussen Hongarije en Oostenrijk over. Hij werd vergezeld door Salah Abdeslam en Mohamed Belkaid. Abdeslam werd op vrijdag 18 maart aangehouden op verdenking van het plegen van de aanslagen in Parijs, Belkaid werd dinsdag 15 maart bij een politie-inval doodgeschoten.

Zaventem

Laachraoui liep op 22 maart met twee handlangers de vertrekhal van Zaventem binnen met een koffer vol met explosieven. Hij blies zichzelf op met Ibrahim El Bakraoui. Bij de aanslagen op de luchthaven en metrostation Maalbeek kwamen in totaal 32 mensen om het leven. 

Video: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds