Voorzitter Jan Briers van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen roept donderdag in Belgische media op tot een tassenverbod bij alle festivals in Vlaanderen.

Briers, die ook gouverneur is van Oost-Vlaanderen, wil dat alle festivalorganisatoren vanwege de terreurdreiging dezelfde maatregelen nemen als voetbalclubs.

In stadions worden tassen sinds de aanslagen in Parijs niet meer toegestaan.

Het gevaarlijkste punt ligt volgens Briers bij de toegang tot festivals. Hoewel bezoekers gecontroleerd moeten worden, mogen er geen lange wachtrijen ontstaan.

"De organisatoren moeten voor een vlotte doorstroming zorgen, waardoor er geen concentratie aan mensen voor de ingang komt", stelt hij.

De organisatoren van grote festivals als Rock Werchter, Tomorrowland, Graspop, de Gentse Feesten en de Lokerse Feesten, zitten volgens Het Nieuwsblad maandag om de tafel om te overleggen over veiligheidsmaatregelen.

Nederland

Er is bij de organisaties van Nederlandse festivals nog geen sprake van een mogelijk tassenverbod. "We hebben donderdagochtend een productievergadering, dus ik ga het bericht van de Federatie wel ter sprake brengen", vertelt Pinkpop-organisator Jan Smeets in een reactie aan NU.nl.

 "We willen er natuurlijk over praten, maar ik kan er nu niks over zeggen."

Lowlands

Ook bij de organisatie van Lowlands en Down the Rabbit Hole is er nog geen sprake geweest van mogelijke nieuwe maatregelen. "We maken altijd onze eigen veiligheidsbeleid", vertelt een woordvoerder van organisator Mojo Concerts.

"Onze maatregelen hebben niet altijd met terreur te maken; vorig jaar verbanden we de selfiestick, simpelweg omdat het een gevaarlijk ding is."