Frankrijk heeft de noodtoestand die na de aanslagen van november 2015 werd uitgeroepen, opnieuw verlengd. 

De Franse premier Manuel Valls zei woensdag dat de noodtoestand wordt gehandhaafd, omdat in juni in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal wordt gehouden.

"We hebben te maken met een groot evenement dat in veiligheid moet plaatsvinden en ook gevierd moet kunnen worden", zei Valls.

De noodtoestand, die 26 mei zou aflopen, blijft als het aan de regering ligt in elk geval twee maanden langer van kracht. Deze extra maatregel geeft de politie en de Franse veiligheidsdiensten extra mogelijkheden om de veiligheid te handhaven. Het parlement moet overigens nog wel over het voorstel stemmen.

Video: Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslag

Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslag
Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslag

Mensenrechten

De noodtoestand werd uitgeroepen na de aanslagen in Parijs, waarbij op 13 november 130 mensen werden gedood. Het initiatief werd in eerste instantie toegejuicht, maar mensenrechtenorganisaties uiten steeds meer kritiek dat de maatregel al twee keer zonder problemen is verlengd.

Het EK voetbal begint op 10 juni en duurt een maand. In die periode worden meer dan 2,5 miljoen bezoekers verwacht tijdens 51 wedstrijden tussen 24 teams in tien stadions.