De Vlaamse reclassering registreert teruggekeerde Syriëgangers niet en houdt hen evenmin stelselmatig in de gaten.

Dat heeft de Vlaamse minister van Justitie Jo Vandeurzen maandag toegegeven.

De afgelopen twee jaar hebben de zogenoemde justitiehuizen "bijna geen" voormalige jihadgangers begeleid, zei Vandeurzen.

Begin deze maand stemde een speciale Kamercommissie Terreurbestrijding in België in met een aantal anti-terreurmaatregelen, waardoor onder meer het delen van informatie tussen de verschillende Belgische veiligheidsinstanties zou moeten verbeteren. 

Volgens premier Charles Michel is er geen reden de hoofdstedelijke politie te reorganiseren. Sinds de recente terreuraanslagen in Brussel klinkt de roep om een fusie van de zes verschillende korpsen in de Belgische hoofdstad steeds luider, maar Michel voelt daar niets voor.

Excuus 

Maandag konden Vlamingen ook de excuses aanhoren van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Na een incident met betogers eind maart op het Beursplein in Brussel zei Mayeur dat "Vlaanderen Brussel was komen bevuilen met zijn extremisten".

Mayeur, lid van de Franstalige socialistische PS, zei maandag tegen de gemeenteraad dat zijn uitspraken ongelukkig waren geformuleerd. "Ik heb oprecht spijt van die uitspraken en verontschuldig me bij alle Vlamingen", zei hij. "Het was niet mijn bedoeling een bevolkingsgroep in zijn geheel te stigmatiseren".

Mayeur deed zijn uitspraken, nadat hooligans op 27 maart op het Beursplein een herdenking van de slachtofffers van de aanslagen in Brussel hadden verstoord. De voetbalsupporters marcheerden het plein op en riepen leuzen als 'geen jihad in onze stad'.

Jihadisten

Uit een grootschalig terreuronderzoek in Europa bleek onlangs dat de meeste jihadisten afkomstig zijn uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Er wordt geschat dat tussen de 3.922 en 4.294 jihadisten uit de EU naar de strijdgebieden zijn afgereisd. Daarvan is ongeveer 30 procent inmiddels teruggekeerd naar hun thuisland.

Uit Nederland zijn 220 strijders gesignaleerd. Daarvan zijn er naar schatting nog 140 in de strijdgebieden, 40 zijn teruggekeerd naar Nederland en 42 zijn omgekomen.