De groep achter de aanslagen in Brussel, waarbij 32 mensen om het leven kwamen, was eigenlijk van plan om die aanslagen in Frankrijk uit te voeren. 

Ze kozen er echter voor om een aanslag dichterbij huis te plegen, omdat andere verdachten waren opgepakt en het onderzoek 'met grote stappen vooruit ging', zegt het Belgische federaal pakket zondag in een verklaring.

Volgens de Vlaamse omroep VRT zou terreurverdachte Mohamed Abrini hebben verklaard dat de plannen om opnieuw toe te slaan in Frankrijk werden omgegooid en versneld na de arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart. De terroristen zouden zich 'opgejaagd' hebben gevoeld.

Abrini werd vrijdag opgepakt in Anderlecht en bekende dat hij 'de man met het hoedje' is.

'Geen leven in de cel'

Volgens de VRT komen de verklaringen van Abrini overeen met het testament dat op de computer van Ibrahim El Bakraoui werd teruggevonden. Daarin stond te lezen dat ook hij zich opgejaagd voelde, niet goed wist wat te doen en zijn leven niet in de cel wou doorbrengen. Ibrahim El Bakraoui bracht zichzelf tot ontploffing op de luchthaven van Zaventem op 22 maart.

Bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek op 22 maart kwamen 32 mensen om. In Parijs stierven 130 mensen door de terroristische aanslagen.

Paraatheid

Antwerpen is ondertussen in "opperste staat van paraatheid". Dat stelde burgemeester Bart De Wever zondagmiddag in een interview met VTM NieuwsZIjn stad werd de afgelopen week genoemd als mogelijk volgend doelwit voor terroristen. "We doen wat we kunnen", aldus De Wever.

Hij voegde daar aan toe dat de geruchten de levens van de inwoners van zijn stad niet moeten domineren. "Elke dag komen er meldingen binnen via sociale media". stelt de burgervader. "Dat is onhoudbaar. Als je dat elke keer in de media zet, krijg je een angstpsychose - en dat is net wat ze willen."

Video: De aanslagen in Brussel