De gepakte terreurverdachte Mohamed Abrini is de gezochte 'man met hoed', die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem.

Abrini heeft dit toegegeven aan de Belgische autoriteiten. "We lieten hem het videomateriaal zien dat gemaakt is op de dag van de aanslag in Brussel", aldus een woordvoerder van het Belgisch Openbaar Ministerie (OM). "Hij gaf toe dat hij het was."

Op de videobeelden van luchthaven Zaventem zijn drie mannen te zien. Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui bliezen zich op. Abrini wordt 'de man met het hoedje' genoemd. Hij vluchtte, zijn koffer met explosieven ontplofte niet.

De verdachte heeft verklaard dat hij het bomvest dat hij in de luchthaven droeg later in een vuilnisbak heeft gegooid en het hoedje heeft doorverkocht, aldus het parket.

Video: Mogelijke arrestatie terreurverdachte Abrini

Parijs

Lange tijd was niet bekend wie deze man was. Abrini wordt ook verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november. 

Buiten de verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs wordt hij ook beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, maar ook in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

Metrostation

Abrini was een van de zes terreurverdachten die vrijdag op diverse plaatsen werden opgepakt. Daarvan zijn er twee weer vrijgelaten.

Een van de andere arrestanten is Osama K. Justitie zegt dat hij is geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag op het metrostation Maalbeek. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terreurbeweging en van terroristische moorden.

De overige arrestanten Hervé B.M. en Bilal E.M. worden beschuldigd van het helpen van Abrini en K. Ze zijn beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie en medeplichtigheid aan terroristische moorden.

Rugzak

De Belgische politie is ook nog op zoek naar een rugzak met explosieven na de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Belgische krant De Standaard zaterdagavond op basis van anonieme bronnen.

Het gaat om de rugzak die de Zweedse verdachte Osama Krayem (24) bij zich droeg toen hij even voor de aanslagen op camerabeelden te zien was in metrostation Petillon naast Khalid El Bakraoui, de man die zich opblies in een metrostel bij station Maalbeek. 

Krayem had een identieke rugzak om als El Bakraoui, waar vermoedelijk explosieven in zitten. Hij verliet het metrostel echter zonder explosieven tot ontploffing te brengen. De Zweed werd vrijdag aangehouden door de politie.