In de Brusselse gemeente Etterbeek heeft zaterdag een grote politieactie plaatsgevonden, melden verscheidene media. Het is onduidelijk of de actie iets te maken heeft met de aanslagen in Brussel. 

De politie was met zo'n vijftig man de gemeente in getrokken. Het ging om een huiszoeking, meldt VTM. Minstens een pand is doorzocht. De actie begon rond 12.45 uur en was rond 14.00 uur weer afgelopen.

Er is niemand gearresteerd en de actie is zonder resultaat afgesloten. Tevens zijn er geen explosieven in het pand aangetroffen.

Speciale eenheden van de explosieven opruimingsdienst DOVO  en scherpschutters waren bij de actie betrokken.

Etterbeek is een van de negentien gemeenten van het gewest Brussel en ligt tegen de stad Brussel aan. In de gemeente zijn Europese instellingen gevestigd en wonen expats.

Verdachten

Het parket in België maakte vrijdag al bekend zes verdachten van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel te hebben gearresteerd. Volgens de Vlaamse zender VRT gaat het onder meer om Bilal El Makhoukhi, een man uit Brussel die ruim een jaar geleden werd veroordeeld in het proces over Sharia4Belgium.

Ook gaat het om de Belgische terreurverdachten Mohamed Abrini en Osama K. Of Abrini de derde man (met hoedje) was die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen op luchthaven Zaventem, is nog niet zeker. De autoriteiten proberen dat momenteel te bevestigen.

Abrini wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november en wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, maar ook in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

Een van de andere arrestanten is Osama K. Justitie zegt dat hij is geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag op het metrostation Maalbeek. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terreurbeweging en van terroristische moorden.

De overige arrestanten Hervé B.M. en Bilal E.M. worden beschuldigd van het helpen van Abrini en K. Ze zijn beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie en medeplichtigheid aan terroristische moorden.