De Belgische terreurverdachte Mohamed Abrini, die wordt verdacht van  betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel, is vrijdag opgepakt. Dat heeft het Vlaamse parket vrijdagavond bevestigd. Ook is terreurverdachte Osama K. gearresteerd.

Of Abrini de derde man (met hoedje) was die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen op luchthaven Zaventem, is nog niet zeker. De autoriteiten proberen dat momenteel te bevestigen.

Op de beelden zijn drie mannen te zien: 'de man met het hoedje' en twee mannen die zich later opbliezen in de vertrekhal. 'De man met het hoedje' verlaat het vliegveld zonder dat zijn bom afgaat. 

Donderdag werden nieuwe beelden vrijgegeven. Onduidelijk is of die beelden hebben geleid tot de arrestatie van de 30-jarige Abrini. 

Tweede verdachte

Ook een tweede verdachte, Osama K., is gearresteerd. Hij had in metrostation Pétillon in Brussel kort contact met Khalid El Bakraoui, die zich opblies in het metrostation Maalbeek. Volgens De Standaard is K. een Zweed. 

De autoriteiten beschikken ook over camerabeelden uit een winkel waarop K. hetzelfde soort tassen koopt die gebruikt werden bij de aanslag op Zaventem.

Hij werd aangehouden samen met een andere verdachte, ene Hervé B. M.

Vingerafdrukken

Abrini werd aangehouden in Anderlecht, samen met nog twee andere verdachten. Zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen niet alleen in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, maar ook in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

Abrini werd op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, gefilmd met Salah Abdeslam bij een tankstation aan de snelweg naar Parijs. Hij reed in de Renault Clio die tijdens de aanslagen werd gebruikt. Abrini en Abdeslam huurden in een voorstad van Parijs een studio. In die studio overnachtten de terroristen die op 13 november een aanslag pleegden op de Parijse concertzaal Bataclan. 

Video: Mogelijke arrestatie terreurverdachte Abrini gefilmd

De Belgische koning Filip heeft de politiediensten gefeliciteerd voor de aanhouding van twee terreurverdachten vrijdagmiddag. "Proficiat en dank aan allen die toegelaten hebben twee vermoedelijke terroristen te vatten", aldus de koning op Twitter.