Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil op korte termijn nieuwe plannen presenteren om radicalisering in de hoofdstad tegen te gaan.

De nieuwe strategie, die binnen twee maanden wordt gepresenteerd, gaat ervan uit dat gewelddadige jihadisten ontstaan uit de psychologische gesteldheid van pubers met problemen, niet uit een ideologisch geloof in een radicale islam. Deze theorie komt van de Britse psychoanalist David Kenning, meldt Het Parool.

De Amsterdamse gemeenteraad debatteerde donderdagavond over de dreigende radicalisering in de stad. Volgens Van der Laan zijn er op dit moment vijftig personen in de stad die heel bewust in de gaten worden gehouden door de veiligheidsdiensten, aldus AT5.

Volgens de burgemeester zijn er speciale teams die heel snel kunnen ingrijpen als zich in Amsterdam een terroristische aanslag voor zou doen. "Een terrorist wil binnen zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen doden", stelde Van der Laan. "Als er nu een aanslag is zijn er mensen die binnen zo kort mogelijke tijd de terrorist zullen uitschakelen. Die zullen gewoon schieten."