Het Belgisch federaal parket heeft beelden vrijgegeven van de derde terreurverdachte tijdens zijn ontsnapping na de bomaanslag op vliegveld Zaventem in België. 

De man wordt verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslag in de vertrekhal van het vliegveld. Hij is met de twee aanslagplegers, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, te zien op een beeld van een bewakingscamera dat kort na de aanslag werd vrijgegeven. Hij draagt een lichtgekleurde jas en een vissershoedje. 

Op de beelden die donderdag zijn vrijgegeven is te zien hoe de verdachte het vliegveld verlaat vlak nadat de aanslag is gepleegd. Hij loopt tussen andere mensen en trekt op het laatste moment een sprintje op een parkeerplek bij een hotel.

Video: Beelden ontsnapping verdachte aanslag Zaventem

Lichtblauw hemd

Een uur later wordt de verdachte man opnieuw vastgelegd op de Leuvense Steenweg. Hij heeft zijn witte jas uitgedaan en loopt dan in een lichtblauw overhemd met opgestroopte mouwen.

De man wordt voor het laatst gezien om 9.50 uur op de Notelaarstraat, de grens tussen de gemeente Schaarbeek en de Stad Brussel. Op alle beelden is hij lopend te zien. 

Opsporen

De Belgische justitie vraagt de hulp van het publiek bij het opsporen van de verdachte. Er wordt gezocht naar getuigen die de verdachte hebben gezien en mensen die beeldmateriaal hebben van het vliegveld, vlak na de aanslag. Ook is de politie op zoek naar de regenjas die de dader tijdens zijn vlucht heeft uitgedaan. 

Bij de aanslag op Zaventem op 22 maart kwamen veertien mensen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Nazorg

Medewerkers van brandweer en politie en bijvoorbeeld ook personeel van luchthaven Zaventem krijgen op grote schaal psychologische hulp na de aanslagen in Brussel. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block vroeg donderdag respect voor de hulpverleners ''in de schaduw’’.

Zo zijn psychologische steunteams en tal van onafhankelijke deskundigen actief om getroffenen te helpen bij hun ''mentaal genezingsproces''. Brandweerlieden kunnen een beroep doen op het zogenoemde Fire Stress Team en de psychosociale dienst van het leger regelt nazorg voor militairen.

Het Stressteam van de politie vangt agenten op. Brussels Airport heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld voor al het personeel op de luchthaven.